Imprimare

CEDCD: in Romania traiesc aproximativ 700.000 de persoane cu dizabilitati

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Aproximativ 700.000 de persoane cu dizabilitati traiesc in Romania, dintre care 80.000 sunt copii, potrivit datelor statistice facute publice luni de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD).

Presedintele CEDCD, Madalina Turza, a aratat ca in Bucuresti sunt inregistrati peste 6.000 de copii cu dizabilitati si cifra reala ar fi mai mare decat statistica oficiala, deoarece ea reflecta numai copiii inregistrati, transmite Agerpres.

"Pentru noi, data de 15 iulie este un moment simbolic, unul de suflet. in urma cu doi ani am primit sentinta de infiintare a centrului nostru si acum putem spune ca am evoluat si am invatat foarte multe. Am reusit sa facem vocea copiilor auzita", a declarat Turza, in cadrul unei conferinte aniversare.

Prezenta la eveniment, deputatul PSD Gabriela Podasca a transmis mesajul presedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, subliniind ca toate sugestiile CEDCD au fost luate in serios de catre autoritatile statului. Ea a mentionat in acest sens modificarea art. 50 din Constitutie care prevede includerea termenului de persoana cu dizabilitati in loc de persoana cu handicap, dar si modificarile legislative in beneficiul copiilor cu autism.

CEDCD a aratat ca in Romania intr-o familie din 45 exista un copil cu dizabilitati, iar sansele lor de normalitate in actualul context social si legal sunt "aproape nule".

Centrul a oferit in 2012 servicii pentru protectia drepturilor copiilor cu dizabilitati printr-o serie de activitati de consiliere juridica.

"In 2012 au fost primite 437 de cereri de consiliere si asistenta juridica, asigurand consiliere online la 293 de cazuri, consiliere telefonica la 87 cazuri si asistenta directa fata in fata la 47 de cazuri. Pana in decembrie 2012, CEDCD a obtinut doua hotarari definitive si irevocabile in instanta cu decizii favorabile pe linia dizabilitatilor intelectuale", a afirmat Turza.

Cu aceasta ocazie au fost prezentate detaliile legate de promovarea drepturilor copiilor axate pe o strategie de informare, sensibilizarea publicului la problematica dizabilitatii si promovarea drepturilor copiilor pe agenda de prioritati a factorilor de decizie.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/CEDCD_-in-Romania-traiesc-aproximativ-700.000-de-persoane-cu-dizabilitati_18999/

lauff lautf laurf