Imprimare

Seful CNAS sustine ca medicii de familie ar trebui sa distribuie cardul de sanatate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Medicii de familie ar trebui sa distribuie cardul de sanatate, a declarat presedintele CNAS, dr Cristian Busoi, in prima in prima sa conferinta de presa desfasurata la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

"Pentru mine, introducerea cardului electronic de sanatate reprezinta o prioritate extrem de importanta", a spus dr Cristian Busoi, care a pecizat ca va incerca sa ii convinga pe medicii de familie sa distribuie cardul.

"Confom Legii 95/2006, in sectiunea cardul de sanatate, distributia acestuia se va face prin intermediul medicinei primare, adica prin intermediul medicilor de familie. Sigur ca nu putea sa ii obligam, nu avem de gand si nici nu ar fi corect sa se intample acest lucru. Vrem insa sa ii convingem ca, pe de o parte, cardul de sanatate este extrem de important pentru transparenta si pentru o mai buna gestionare a fondurilor din sistemul de asigurari de sanatate, pentru o urmarire cat mai corecta a serviciilor care sunt facute catre populatie, iar pe de alta parte e un instrument important si pentru cetatean, pentru ca va cuprinde informatii importante care, intr-o situatie limita, intr-un accident sau o situatie de sanatate in care respectivul nu are posibilitatea de a comunica, pe acest card vor fi informatii esentiale, precum grupa sanguina, Rh-ul, bolile majore de care sufera si informatia, intr-un caz extrem, daca doreste sa fie sau nu donator ", a declarat dr Cristian Busoi,

Potrivit acestuia, pana la sfarsitul lunii iulie vor fi distribuite primele 200.000 de carduri pentru proiectul pilot ce se desfasoara la Arad, iar pana la sfarsitul anului vor fi produse 7,5 milioane de carduri electronice de sanatate. Pretul unui card este de 2,2 euro fara TVA si are o valabilitate de 5 ani.

Acestea vor fi trimise Caselor judetene, apoi catre medicii de familie, pe care presedintele CNAS spera sa ii convinga sa le distribuie pacientilor.

"Medicii de familie vor initializa cardul, vor inscriptiona datele si, in fata lor, pacientul isi va schimba PIN-ul", a explicat dr Busoi.

In paralel vor fi produse si cititoarele de card. Acestea vor costa maxim 50 de euro si vor fi non-smart, dupa cum au precizat expertii consultati de CNAS. Cititoarele de carduri vor trebui achizitionate de toti furnizorii de servicii medicale, a precizat presedintele CNAS.daca vor fi probleme legate de achizitionarea lor de catre cabinetele individuale, se vor cauta solutii, a precizat presedintele CNAS.

"Potrivit Legii 95/2006, odata cu aparitia cardului de sanatate, dovada de asigurat se va face numai pe baza cardului de asigurat", a reamintit dr Busoi.

Intrebat daca medicii de familie vor fi platiti pentru acest serviciu, presedintele CNAS a replicat ca nu este productiv sa poarte discutia cu medicii de familie in termeni comerciali si ca nu exista un buget separat pentru distribuirea cardului.

Reactia medicilor de familie: distributia cardului distruge consultatia

Declaratiile sefului CNAS vin in contextul in care, de la aparitia proiectului cardului de sanatate, medicii de familie nu au fost de acord sa il distribuie. In nenumaratele memorii si luari de pozitie, reprezentantii medicilor de familie au spus ca "obligativitatea distribuirii cardului de asigurat (document similar oricarui act de identitate) cade in sarcina autoritatilor statului sau asiguratorului care il emite". Prin urmare, aceasta obligatie nu poate fi transferata, printr-o simpla modificare a Legii sanatatii, in sarcina unui furnizor privat de servicii medicale.

In plus, distribuirea cardului incarca nejustificat mediciul de familie cu o activitate nemedicala consumatoare de timp.

In replica la declaratiile de astazi, 16 iulie, ale presedintelui CNAS, dr Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale a Medicilor de familie sustine ca "distributia cardului distruge consultatia".

"Daca isi asuma CNAS responsabilitatea pentru faptul ca nu vom mai putea consulta pacientii, atunci inseamna ca nu este Casa de Asigurari a pacientilor, ci a sistemelor informatice", a declarat dr Rodica Tanasescu pentru PaginaMedicala.

In ceea ce priveste achizitia cititoarelor de carduri, dr Tanasescu spune ca "problema nu este numai a achizitionarii cititoarelor, ci si a contractelor de mentenanta".

"Sincera sa fiu, nu stiu de ce eu trebuie sa fac niste cheltuieli pentru un proiect care nu imi apartine", a mai declarat dr Tanasescu, referindu-se la faptul ca proiectul cardului de sanatate este al CNAS, aceasta fiind autoritatea care il emite.

"Nicaieri in Europa cardurile de sanatate nu au fost distribuite de medici, indiferent de specialitate", a spus dr Tanasescu. Totodata, presedintele SNMF si-a exprimat regretul ca se "porneste cu stangul" in relatia cu noua conducere a CNAS.

 

 


 

Autor: Max Constantinescu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Seful-CNAS-sustine-ca-medicii-de-familie-ar-trebui-sa-distribuie-cardul-de-sanatate_19000/

lauff lautf laurf