Imprimare

Obiectivele noii conduceri a CNAS

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Alaturi de implementarea proiectelor informatice, precum cardul electronic de sanatate, printre obiectivele noii conduceri a CNAS se numara si consolidarea bugetului CNAS, clarificari privind aplicarea taxei de claw-back, transferul bazei de date catre ANAF si desfiintarea listei de asteptare pentru tratamentele oncologice.

Presedintele CNAS, dr Cristian Busoi, a prezentat marti, 16 iulie, intr-o conferinta de presa, principalele obiective pe care si le propune in mandatul sau.

Premiza de la care se porneste este ca asigurarile publice sustin cea mai mare parte a finantarii serviciilor de sanatate din Romania iar eficienta sistemului conditioneaza starea de sanatate a populatiei.

Fondurile publice pentru sanatate reprezinta aproximativ 10% din bugetul national, in medie 3,5% din PIB, ceea ce ne situeaza pe unul dintre ultimele locuri in Europa la cheltuiala per capita.

Potrivit reprezentantului CNAS, sistemul de sanatate din Romania are nevoie de fonduri suplimentare pentru functionarea in parametri normali, iar fondurile publice in sistemul sanitar sunt cheltuite uneori ineficient sau incorect.

Pentru aceasta, alaturi de atragerea de noi resurse este necesara eficientizarea fondurilor deja disponibile si scaderea cheltuielilor ineficiente.

De asemenea, trebuie clarificate detaliile legate de metodologia aplicarii taxei clawback, pentru asigurarea fondurilor ce trebuiesc colectate si evitarea situatiilor in care unele sume sunt returnate producatorilor de medicamente.

Un alt obiectiv pe termen scurt este incheierea procesului de transfer catre ANAF a bazei de date cu datornicii la fondul de sanatate pentru recuperarea sumelor datorate si completarea fondului sistemului de asigurari de sanatate.

In ceea ce priveste asigurarea tratamentelor pentru bolnavii de cancer, presedintele CNAS isi propune desfiintarea listei de asteptare prin identificarea unor solutii durabile.

In acest moment, potrivit datelor prezentate, lista de asteptare, a carei durata medie e de 3 luni, cuprinde 5.200 de pacienti. Potrivit comisiilor de specialitate, ar fi nevoie de 15 milioane de lei pentru desfiintarea acesteia. Pentru a realiza acest deziderat, sunt necesare revederea protocoalelor terapeutice, discutii cu producatorii de medicamente si crearea registrului electronic al afectiunilor oncologice.

Presedintele CNAS are in vedere modificarea si clarificarea unor proceduri din Contractul cadru, valabil pana la sfarsitul anului 2014, cu scopul reducerii birocratiei privitoare la medicii de familie. Totodata, pregatirea, dezbaterea publica si adoptarea normelor la contractul cadru pentru anul 2014 vor demara in luna septembrie a acestui an. Se are in vedere si introducerea unei proceduri permanente de consultare publica privind contractul cadru si normele de aplicare

Pentru eficientizarea activitatii financiare si a controlului banului public, noul presedinte al CNAS propune constituirea unei directii de control si antifrauda in sistemul de asigurari publice de sanatate. Aceasta va fi o structura dedicata pentru reducerea fraudei si organizarea unor actiuni coordonate cu celelalte institutii specializate ale statului roman.

Printre obiectivele directiei de control se va numara realizarea unui control eficient la furnizorul de servicii medicale, prevenirea si descoperirea situatiilor de alocare ineficienta sau de utilizare incorecta a fondurilor publice si instruirea personalului directiilor de la nivel national si judetean pentru intelegerea aprofundata a mecanismelor medicale de finantare si raportare.

 

Autor: Max Constantinescu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Obiectivele-noii-conduceri-a-CNAS_19001/

lauff lautf laurf