Medicii de familie spun ca nu vor distribui cardul de sanatate
Reprezentantii medicilor de familie din Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) spun ca acestia nu vor distribui cardul de sanatate, considerand ca acest proiect trebuie sa se desfasoare integral prin initiatorul lui, Casa de Asigurari.
"Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) sunt surprinse de declaratiile CNAS cu privire la cardul de asigurat si sarcinile pe care CNAS doreste sa le traseze medicilor de familie privind distribuirea si editarea datelor medicale de pe acestea", se arata intr-un comunicat remis presei de reprezentantii medicilor de familie.
Potrivit acestora, cu toate ca apreciaza drept benefica informatizarea sistemului de sanatate, mediciii considera ca proiectul cardului este al CNAS si " nu al medicilor de familie". Prin urmare, Casele de asigurari ar trebui sa se ocupe de distribuirea cardului, ce reprezinta un document de identificare care conform legii poate fi eliberat titularului doar de emitent (CNAS). "Cu atat mai mult cu cat astazi in conferinta de presa a CNAS a fost confirmata intentia ca incepand cu 2014 cardul de asigurat sa aiba si rol de buletin/card de identitate", argumenteaza medicii de familie.
In afara acestei probleme juridice, editarea datelor pe card este consumatoare de timp, reducand si mai mult timpul alocat consultatiei medicale, activitatii medicale efective in detrimentul pacientului. Prin urmare, distribuirea cardului prin medicii de familie ar afecta "calitatea actului medical si relatia medic-pacient".
De altfel, editarea datelor este inutila, in contextul lansarii Dosarului Electronic al Pacientului incepand cu 24 ianuarie 2014, conform calendarului declarat Comisiei Europene in cadrul proiectului DEP finantat din fonduri europene, se arata in comunicat.
Totodata, cititoarele de carduri nu pot fi cumparate de medicii de familie, acestea fiind de asemenea incluse in proiectul CNAS. Potrivit SNMF si SNPMF cititoarele de carduri compatibile si contractele de mentenanta pentru acestea trebuie cumparate de catre CNAS, printr-o licitatie nationala, transparenta, urmand sa fie date in folosinta medicilor de familie printr-un contract de comodat.
Medicii de familie au obiectii si asupra datelor ce vor fi incluse pe card. Ei considera ca acordul privind donarea de organe este continut deja conform legii in Registrul national al donatorilor de organe, tesuturi si celule, gestionat de Ministerul Sanatatii si Agentia Nationala de Transplant, iar grupa sanguina si RH nu sunt cautate pe card in cazul unei transfuzii, chiar intr-o situatie de urgenta, de un medic responsabil fata de pacientul sau.
Mai mult, pacientul va trebui sa plateasca efectuarea grupei sanguine si declaratia notariala privind donarea, acestea nefiind acoperite de asigurare, sustin medicii de familie.
"In calitate de reprezentanti ai medicilor de familie din Romania, SNMF si FNPMF asigura institutiile statului ca medicii de familie sunt primii care inteleg necesitatea informatizarii in sistemul de sanatate romanesc, considera benefica aparitia cardului de asigurat si il vor utiliza cu mare incredere. Atragem insa atentia ca relatia medic-pacient, alterata constant, deliberat si profund in ultimii ani, mai ales din cauza birocratiei din sistem, nu mai suporta degradare. Medicul trebuie sa ramana medic si nu are ce cauta ca intermediar in relatia dintre asigurator si asiguratul sau", spun medicii de familie.
In prima sa conferinta de presa desfasurata la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, presedintele acestei institutii, dr Cristian Busoi, a sustinut ca medicii de familie ar trebui sa distribuie cardul de sanatate.
"Pentru mine, introducerea cardului electronic de sanatate reprezinta o prioritate extrem de importanta", a spus dr Cristian Busoi, care a precizat ca va incerca sa ii convinga pe medicii de familie sa distribuie cardul.
Sursa: PaginaMedicala.ro