Imprimare

Dezbateri privind infectiile nosocomiale la Timisoara

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Peste o suta de medici, sefi de sectii si asistente medicale ale Spitalului Judetean Timisoara au luat in discutie, marti, 16 iulie, tema "Infectiei cu Clostridium difficile - masuri de preventie, metode de depistare, conduita terapeutica", dupa ce numarul cazurilor de boala diareica acuta (BDA) depistate cu aparatura nou achizitionata a ajuns la 145 in ultimele noua luni.

Potrivit medicilor, printre cauzele care duc la aparitia bolii diareice acute, ca infectie intraspitaliceasca, se numara utilizarea necontrolata a antibioticelor cu una-doua luni inainte de declansarea acesteia, dar si imunitatea scazuta a organismului (in neoplasm), ceea ce favorizeaza dezvoltarea bacteriei.

''Peste 85% din cazuri se intalnesc la persoane care, in ultima luna, inaintea declansarii manifestarilor de boala, au primit o perioada de timp mai lunga sau mai scurta, tratament antibiotic. O prima masura terapeutica poate fi chiar intreruperea tratamentului cu antibiotic care a declansat respectiva problema. Uneori, nu este suficient doar atat si atunci se administreaza antibiotice, in formele mai putin severe se recomanda metronidazol, iar in cele mai severe vancomicina, administrate oral', a declarat conf. univ. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie si fost secretar de stat in Ministerul Sanatatii, potrivit Agerpres.

O masura primordiala pentru ca numarul infectiilor nozocomiale (intraspitalicesti) sa scada este respectarea masurilor generale de igiena in spital.

"Trebuie respectate cateva proceduri in ceea ce priveste modul de tratare si de manipulare a pacientilor atunci cand sunt supusi unei anumite interventii sau chiar procesului de ingrijire care se desfasoara in spital. Personalul medical trebuie sa respecte niste masuri de igiena stricta, cel mai important fiind spalatul pe maini. De asemenea, apartinatorii care vin in vizita trebuie sa indeplineasca anumite proceduri pentru prevenirea raspandirii infectiilor', a subliniat conf. univ. dr. Gabriel Popescu de la Institutul National de Boli Infectioase 'Matei Bals'.

In acelasi scop, este recomandata izolarea pacientilor deja infectati in spatii aparte.

Pe parcursul discutiilor au fost punctate cateva directii de actiune: recunoasterea problemei, corectarea deficientelor actuale ale sistemului medical care favorizeaza cresterea incidentei bolii si a gravitatii consecintelor acesteia, precum si asistenta medicala eficienta in spitalele cu cazuri de Clostridium Difficile.

Saptamana trecuta, in fata Spitalului Judetean Timisoara a avut loc un protest tacit al familiilor si apropiatilor unor bolnavi care si-au pierdut viata in urma unor astfel de infectii nozocomiale.

La finele lunii iunie, un barbat de 56 de ani a decedat din cauza unei boli contactate in timpul spitalizarii. El trecuse cu succes peste o operatie de dublu anevrism cerebral, dar a contactat bacteria Clostridium Difficile, care cauzeaza boala diareica acuta (BDA) si din cauza careia a decedat dupa externare.

Reprezentantii Spitalului Judetean Timisoara au explicat ca stiu de existenta acestei probleme, dar si ca multi dintre pacientii care ajung aici vin si din alte judete si spitale si nu informeaza personalul medical ca sunt purtatorii bacteriei ucigase. De asemenea, ei sustin ca Spitalul Judetean din Timisoara este singurul spital din tara care anunta public aceste cazuri in mod corect.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Dezbateri-privind-infectiile-nosocomiale-la-Timisoara_19005/

lauff lautf laurf