Imprimare

Dr. Raluca Zoitanu: Incerc sa nu ma lupt cu sistemul, ci sa il schimb

Adaugat in Stiri din domeniul medical

De ce pleaca medicii? De ce sunt nemultumiti? - sunt intrebarile ce au stat pe buzele multora dar care, din pacate, nu i-au preocupat pe decidentii din sanatate mult timp.
Un raspuns superficial si comod ar fi - banii. Sa fie acesta principalul motiv? Oare cei care si-au ales sa faca o profesie esentialmente de apostolat si ce cere chemare vor neaparat sa faca avere?
Motivele sunt mult mai profunde, iar remuneratia insuficienta nu este decat o expresie a lipsei de respect pentru actul medical, manifestata de toate segmentele societatii, de la autoritati pana chiar la pacienti. Aceasta este motivul principal ce ii face pe medicii sa caute un loc unde sa fie in primul rand respectati si sa li se acorde sprijin pentru ceea ce fac.
Apoi vine si dezarmarea in fata unui sistem incremenit in lanturile birocratiei si a unei mentalitati ce ar fi trebuit demult sa apuna.
Ce poate face un tanar medic care isi vede blocate visurile si planurile izvorate din entuziasmul varstei sau, mai rau, zdrobite de zidul indiferentei si al reticentei sistemului? Sau, si mai rau, de indiferenta si inertia colegilor?
Sa depuna armele si sa plece sau sa ramana si sa incerce sa schimbe ceva.
Aceasta este si povestea unei tinere doctorite, medic de familie, care a decis sa ramana in tara si sa incerce sa imbunatateasca sistemul. Dr. Raluca Zoitanu doreste sa arate ca medicina de familie din Romania trebuie sa isi ocupe rolul important pe care il merita, un efort ce este facut, de altfel, de toti medicii de familie din Europa.


Reporter: Ce v-a determinat sa faceti medicina?
Dr Raluca Zoitanu: N-as putea sa spun exact care a fost momentul cand m-am decis sa fac medicina. O colega de scoala imi spunea ca "toate fetitele voiau sa se faca doctorite, dar tu chiar ai ramas cu ideea". Mi-au placut mult biologia, anatomia si chimia in scoala generala, apoi am urmat Liceul de Informatica. Am ales medicina, cred ca fara sa stiu foarte bine ce fac. Mi s-a parut ca este un domeniu foarte real, foarte aplicabil, fata de alte meserii unde mi se parea ca in facultate se face foarte multa teorie pe care poate o aplici, poate nu. La Medicina am zis ca tot ceea ce invat are o utilitate.

Reporter: Ati avut un model?
Dr Raluca Zoitanu: Da, mama mea, care este medic de familie. Nu stiu cat m-a influentat sa aleg medicina pentru ca ea mi-a tot spus "Poate totusi vrei sa faci altceva! Stii, e foarte greu. Mai ales in Romania. Tatal tau este inginer. Nu ai vrea sa faci asta?". Bunica ma vedea profesoara, eventual de limba engleza, ea fiind cea care m-a dus la primele cursuri la 5 ani. Probabil ca alegerea medicinei a fost totusi si influenta modelului din familie, auzind de mica povesti de la cabinet. Am zis: ok, pot sa fac asta pentru ca imi place.

Reporter: Ati vrut de la inceput sa alegeti medicina de familie?
Dr Raluca Zoitanu: Da. Chiar imi amintesc cum, inainte cu cateva luni de examenul de admitere la facultate, un doctor m-a intrebat "Ce specialitate ai vrea sa faci?". Am zis medicina de familie. M-a intrebat de ce si i-am raspuns ca imi place relatia pe care o vad cu oamenii, cum medicul de familie isi cunoaste pacientii si cum a devenit un fel de membru al familiei lor. Atunci mi-a raspuns "da, ai dreptate, asta e medicina adevarata". Ulterior am aflat ca acel medic era chirurg plastician.

Anii de inceput. Facultatea

Reporter: A corespuns pregatirea in facultate si Rezidentiat asteptarilor dumneavoastra?
Dr Raluca Zoitanu: De obicei, eu ma informez. Caut sa aflu multe lucruri despre ceea ce urmeaza sa fac. Atunci stiam foarte bine la ce sa ma astept si nu aveam o imagine foarte idilica. Nu am citit niciodata doar in carte ce este medicina de familie ca fix la asta sa ma astept. Nu a fost un soc sa descopar toate barierele birocratice, administrative din Romania. Insa chiar si asa este frustrant sa vezi ca tu vrei sa discuti cu pacientul problemele lui medicale si jumatate din timpul consultatiei esti nevoit sa ii explici despre asigurarea medicala si problemele SIUI, despre drepturile si obligatiile sale, sa stii ca ar trebui sa ia un anumit tratament, dar nu are banii pentru el iar Casa de asigurari ii deconteaza doar jumatate din tratament etc.

Reporter: V-a pregatit facultatea pentru meseria asta?
Dr Raluca Zoitanu: Nu prea se acorda importanta medicinei de familie in facultate. Medicul de familie aparea rar in discutie, in prezentarile profesorilor la modul "aceasta se monitorizeaza prin medicul de familie". Din pacate, medicina de familie nu e o componenta esentiala a fiecarui stagiu din facultate asa cum ar trebui sa fie. La prezentarea fiecarei patologii, la preventie si nu numai, ar trebui sa se spuna "de aceasta se ocupa medicul de familie, care face...". Aceasta specialitate ar trebui sa fie apreciata de profesorii de alte specialitati, altfel nu vad cum studentii isi vor dori sa aleaga si medicina de familie.

...

Autor: Max Constantinescu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Dr.-Raluca-Zoitanu_-Incerc-sa-nu-ma-lupt-cu-sistemul_-ci-sa-il-schimb_19010/

lauff lautf laurf