Imprimare

Prof.dr.Gh Iana: activitatea de protezare este acoperita aproape integral de CASMB

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Activitatea de protezare a pacientilor din Capitala este in prezent acoperita aproape integral de Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti, a declarat , intr-un interviu acordat Agerpres, conf. dr. Gheorghe Iana, presedintele-director general al CASMB.

"Toate aceste activitati de protezare sunt puse pe liste de asteptare, asa se intampla in toata lumea civilizata, este o lista de asteptare. Este un Registru al pacientilor cu liste de asteptare si un Registru al pacientilor protezati", a spus dr. Iana.

El a subliniat ca in mod normal pacientul nu trebuie sa plateasca niciun fel de cost suplimentar, costul integral al protezei fiind decontat de programul national fie ca e vorba de ortopedie, fie ca e vorba de cardiologie iar partea de internare este decontata pe tariful pe caz rezolvat.

Presedintele CASMB a explicat ca fiecare spital primeste o cota, o suma de bani, spitalul fiind cel care-si organizeaza procedura.

"Eu nu pot sa am controlul costurilor exact. Unii cumpara numai proteza, altii cumpara si toate accesoriile tot din banii de program. si atunci, daca la unii proteza costa 2.500 de lei, la altii poate ajunge la 4.400 de lei. Cred ca un management mai eficient din partea celor care efectueaza sau coordoneaza la nivel local programele de ortopedie si cardiologie ar creste gradul de multumire al pacientilor", a punctat dr. Gheorghe Iana.

In opinia sa, nu este in regula ca pacientii sunt purtati pe drumuri si sunt pusi sa-si cumpere proteze, pentru ca nu isi vor mai putea recupera banii.

"De multe ori sunt pacaliti si trimisi sa-si cumpere protezele, li se spune ca 'o sa va deconteze Casa'. Casa nu poate deconta retroactiv. Spitalul respectiv isi primeste banii pentru proteza, medicii raporteaza cazul ca si rezolvat, Casa deconteaza servicii, materialul protezat pe program", a explicat dr. Iana.

Potrivit acestuia, atunci cand le sunt prezentate alternativele de proteze, in special stenturi, pacientii trebuie sa inteleaga ca tot medicii decid ce fel de stenturi cumpara prin program.

"Pentru anumite tipuri de stenturi, sunt indicatii medicale si sunt acoperite de Casa, daca pacientul insista sa i se puna un anumit tip de stent si nu are indicatie medicala, stentul nu e acoperit, e normal sa-si plateasca. Dupa parerea mea, cea mai buna tehnica de control pentru materiale implantabile este voucherul. Fiecare pacient care necesita material implantabil primeste o valoare standard - e vorba de pacientii programabili, nu urgentele -, daca el doreste sa-si puna un anumit tip de stent sau un anumit tip de proteza care depaseste valoarea voucherului isi plateste diferenta. Voucherul trebuie sa fie acoperitor pentru costul mediu pe proteza sau stent", a detaliat presedintele CASMB.

El considera ca un asemenea mod de abordare poate sa insemne o predictibilitate a costurilor.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Prof.dr.Gh-Iana_-activitatea-de-protezare-este-acoperita-aproape-integral-de-CASMB_19017/

lauff lautf laurf