Imprimare

Proiect educational universitar in domeniul medicinei de urgenta, la Cluj si Targu Mures

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Peste 1.000 de studenti din Universitatile de Medicina si Farmacie (UMF) din Cluj-Napoca si Targu-Mures au fost pregatiti performant, printr-un program finantat din Fondul Social European, pentru a practica medicina de urgenta la un inalt nivel profesional, transmite Agerpres.

Despre proiectul intitulat "Curricula imbunatatita si forme interactive de predare-invatare pentru specialitati din programul de studii de licenta de la facultati de medicina" au vorbit, luni, la UMF "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, prorectorul UMF din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Valentin Cernea, medicul specialist in anestezie-terapie intensiva Teodora Truta de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Targu-Mures, presedintele Societatii Franceze de Medicina de Catastrofa, Henri Julien, si reprezentantul Asociatiei Shotron, Dragos Munteanu.

Valoarea proiectului a fost de 9.509.670 de lei, asistenta financiara nerambursabila fiind de 9.319.476 de lei.

"Cursurile alcatuite din noua module sunt traduse in limbile franceza si engleza si urmeaza sa fie folosite si de colegii nostri din Franta, precum si la nivel international. Proiectul a fost realizat in colaborare cu Societatea Franceza de Medicina de Catastrofa si poate fi folosit, totodata, pentru perfectionarea profesionala a personalului medical deja activ in unitatile de primiri urgente," a aratat coordonatorul acestui proiect, secretarul de stat Raed Arafat.

El a evidentiat modernitatea proiectului in care studentii au avut la dispozitie un portal si o platforma eLearning, cu toate temele cursului, le-au studiat individual acasa, pe computer, si apoi le-au dezbatut, cu profesorii, in seminarii extrem de profitabile. S-a renuntat, astfel, la metoda clasica a cursului sustinut de profesor, iar participarea studentilor a fost esential interactiva si eficienta.

Printre temele platformei educationale s-au numarat:

  • Recunoasterea stopului cardiorespirator si a sindroamelor care pot duce la acesta, insusirea tehnicilor de resuscitare cardiorespiratorie de baza si avansata,
  • Defibrilarea semiautomata externa,
  • Managementul cailor respiratorii, insusirea metodelor de tratament de urgenta in tulburari de ritm cardiac si infarct miocardic acut,
  • Conduita in fata pacientului politraumatizat - traumatisme cranio-cervicale si toracice, insusirea metodelor de prim ajutor calificat la pacientii traumatizati,|
  • Coma netraumatica, Intoxicatiile,
  • Arsurile, 
  • Conduita in fata unei hemoragii,
  • Managemtul durerii,
  • Triajul la dezastre, etc.

"Munca pentru a realiza un curs interactiv, cu toate imaginile necesare, pe durata de doi ani, este imensa. Precizez ca acest proiect pentru studenti este fratele mai mic al celui de-al doilea proiect, adresat unei game extinse de personal medical, pe tema medicinei in situatii de dezastre, pe care il vom incepe in toamna acestui an. Sunt doua lucruri complementare", a explicat fondatorul Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare din Romania, Raed Arafat, amintind, totodata, ca in 2007-2008 in Romania au fost dotate cu echipamente necesare 63 de Unitati de Primiri Urgente (UPU) si s-au tinut cursuri intensive cu personalul medical.

"Sunt din ce in ce mai multi medici specialisti in medicina de urgenta. in UPU s-au redus cu 11% cazurile de mortalitate. Este un pas important (...) Pe de alta parte, in UPU nu avem un mare deficit de personal specializat. Medicina de urgenta este o specialitate recenta. Pregatirea unui medic de urgenta dureaza cinci ani. Personalul care lucreaza in UPU beneficiaza de un spor salarial, de o incurajare financiara", a spus Raed Arafat, adaugand ca astfel de cursuri, precum cel prezentat azi, la UMF, trebuie sa fie "deschise, fara conditionari financiare, pentru ca sunt in folosul populatiei".

Prorectorul UMF, prof. univ. dr. Valentin Cernea, a evidentiat ca medicina de urgenta din Romania este "un capitol luminos, exceptional rezolvat in ultimii ani, prin contributia medicului Raed Arafat".

La randul sau, presedintele Societatii Franceze de Medicina de Catastrofa, Henri Julien, a aratat ca a venit cu mult interes la Cluj-Napoca, la finalizarea acestui proiect.

"In urma cu cativa ani, in 1993, terminam de tradus un volum de medicina de urgenta pentru Romania, care s-a bucurat de un mare succes. Proiectul derulat timp de doi ani, cu studenti din Cluj-Napoca si Targu-Mures este o realizare moderna, fiabila, testata prin chiar satisfactia beneficiarilor de a fi urmat temeinic o pregatire de inalt nivel. Sunt mandru ca am contribuit la realizarea proiectului. Nu s-a mai derulat un astfel de proiect nici in Franta, nici in Europa. Fara Raed Arafat nu se facea. Eu le multumesc colaboratorilor din Romania, Aurel Golea, Cristian Boeriu si Teodora Truta, cu care am lucrat la acest proiect", a spus presedintele Societatii Franceze de Medicina de Catastrofa

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Proiect-educational-universitar-in-domeniul-medicinei-de-urgenta_-la-Cluj-si-Targu-Mures_19023/

lauff lautf laurf