Imprimare

Fiecare dintre cele opt regiuni din Romania va dispune de un elicopter pentru interventii de urgenta

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Fiecare dintre cele opt regiuni (de devoltare) din Romania va dispune, pana la sfarsitul anului 2013, de un elicopter pentru medicina de urgenta, iar unul dintre ele va fi coordonat de Cluj-Napoca, a anuntat, luni, secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) "Iuliu Hatieganu", potrivit Agerpres.

"In prezent, in Romania sunt sase elicoptere pentru medicina de urgenta. Alte doua vor intra in dotare la finele anului. La noi in tara, capacitatea de reactie in situatii de urgenta a crescut. In tragicul accident de autocar din Muntenegru interventia a fost dificila, fiind in afara Romaniei, dar a fost rapida, prompta, cu echipe profesioniste si bine dotate", a declarat Raed Arafat, dupa reuniunea de la UMF in care au fost prezentate rezultatele finale ale unui proiect de formare profesionala in medicina de urgenta, derulat timp de doi ani, cu fonduri europene.

Intrebat de jurnalisti care este diferenta dintre medicina de urgenta si medicina de catastrofa, secretatul de stat a explicat ca in prima disciplina cazurile sunt rezolvate curent, cu resurse asigurate, in timp ce in situatia unei catastrofe resursele sunt sub necesarul de interventie si nu se face fata cu acestea.

"Bineinteles, in caz de cutremur, interventiile sunt dictate de numarul victimelor, de situatia concreta din teritoriu. S-ar putea ca nicio tara sa nu fie pregatita suta la suta pentru cutremur, chiar si tari dezvoltate au nevoie in astfel de situatii de sprijin din afara. Important este ca noi sa reactionam cat mai corect si cat mai rapid. Un sistem bine pregatit se construieste in ani. Din toamna, vom derula un proiect interactiv pentru medicina de catastrofa, dupa modelul prezentat azi, in medicina de urgenta", a spus Raed Arafat, amintind ca in Romania au fost organizate inca din 1996 cursuri si pregatire in medicina de dezastre.

El a precizat ca tara noastra dispune de trei centre de telemedicina de receptie, la Bucuresti, Targu-Mures si Iasi. La ele sunt conectate 102 spitale, dupa acelasi model de conectare a ambulantelor. Toate ambulantele au sistem de telemedicina. Spitalul Municipal din Turda va fi conectat in acest an la sistemul de telemedicina.

"Planul nostru este ca telemedicina sa fie raspandita la nivel national cu inca unul sau doua centre de receptie", a spus Raed Arafat.

Referindu-se la proiectul de constructie a Spitalului Regional de Urgenta din Cluj-Napoca, Raed Arafat a aratat ca acesta si cel al unei unitati similare la Iasi sunt prioritatile Ministerului Sanatatii.

"Definirea sursei de investitii si momentul inceperii acestor proiecte sunt inca in discutie la nivel central", a afirmat Raed Arafat.

Din luna iulie, in flotila SMURD a intrat si un avion, a carui prima misiune a avut loc saptama trecuta. 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Fiecare-dintre-cele-opt-regiuni-din-Romania-va-dispune-de-un-elicopter-pentru-interventii-de-urgenta_19024/

lauff lautf laurf