Imprimare

Petitie pentru ca medicii de familie sa nu distribuie cardul de sanatate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Medicii de familie au initiat, sub denumirea "DA cardului de sanatate! NU distribuirii! NU inscriptionarii!", o petitie online pentru ca nu acestia sa fie cei care distribuie cardul de sanatate pacientului.

"Medicii salveaza vieti, birocratii le scurteaza!", se arata in petitia formulata de medicii de familie.

Medicii mentioneaza ca petitia ar trebui semnata de colegii lor pentru a-si apara demnitate profesionala, precum si de pacienti, pentru a avea acces normal la consultatiile medicale si pentru a beneficia de acte medicale de calitate, fara constrangeri legate de cerinte birocratice, cum ar fi procesul de distribuire a cardului de sanatate.

"Distribuirea si inscriptionarea cardului national de asigurari de sanatate nu este activitate medicala, nu se poate adresa medicului. Este o activitate consumatoare de timp si de resurse, fara legatura cu sanatatea. In timp, medicul de familie, din garant al sanatatii, devine postas, operator pe calculator, economist, jurist, orice altceva decat medic performant", se argumenteaza in petitie.

Cititi toate argumentele medicilor pentru initierea acestei petitii AICI.

In prima sa conferinta de presa desfasurata la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, presedintele acestei institutii, dr. Cristian Busoi, a sustinut ca medicii de familie ar trebui sa distribuie cardul de sanatate.

In urma discutiilor de luni, 22 iulie, dintre presedintele Societatii Nationale de Medicina de Familie, dr. Rodica Tanasescu, si ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, secretarul de stat Adrian Pana si reprezentantii conducerii CNAS, s-a stabilit sa se ia in considerare ca distributia cardurilor de sanatate sa nu implice medicii de familie.

"In acest sens, au fost lansate mai multe propuneri de distributie a cardurilor, CNAS urmand sa hotarasca cele mai potrivite variante pentru ca acestea sa ajunga la pacienti", se arata intr-un comunicat al ministerului.

In ceea ce priveste cititoarele de card, acestea vor fi achizitionate centralizat, prin licitatie nationala, iar distribuirea si plata se vor negocia ulterior, se arata in comunicatul ministerului.

Totusi, initializarea cardurilor din punct de vedere medical va fi realizata prin cabinetele de medicina de familie, urmand sa se stabileasca criteriile.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Petitie-pentru-ca-medicii-de-familie-sa-nu-distribuie-cardul-de-sanatate_19028/

lauff lautf laurf