Imprimare

Premiera nationala la Spitalul Marie Curie : reconstructie de plex brahial la o fetita de 6 luni

Adaugat in Stiri din domeniul medical

O echipa medicala complexa formata din chirurgi plasticieni, coordonata de dr. Dragos Zamfirescu si din neurochirurgii pediatri dr. Sergiu Stoica si dr. Sorin Tarnoveanu, a realizat, la Clinica de Neurochirurgie a Spitalului "Marie Curie", prima operatie de reconstructie de plex brahial la un o fetita de 6 luni, informeaza unitatea sanitara, potrivit Agerpres.

Interventia chirurgicala a durat aproape 3 ore.

Paralizia obstetricala de plex brahial este o afectiune care consta in paralizia partiala sau totala a unui membru superior. Apare cu o frecventa de 0,5-2 cazuri la 1.000 de nasteri si consta in elongarea sau chiar ruperea nervilor care ies din coloana vertebrala cervicala si asigura functia motorie si senzitiva a membrului superior. intr-o proportie importanta, paralizia obstetricala se vindeca spontan.

Intr-o proportie importanta, paralizia obstetricala se vindeca spontan in cateva luni, dar exista si numeroase cazuri (aproximativ 10-15%) care raman cu o invaliditate extrema pentru copil si care creaza un impact emotional important asupra parintilor. in aceste cazuri, singura speranta o reprezinta doar o interventie chirurgicala.

"Pana acum, toate aceste cazuri care necesitau interventii chirugicale erau trimise la Aachen, in Germania. Cand am auzit de reusitele chirurgului Dragos Zamfirescu in genul acesta de interventii efectuate la adulti, am zis ca aceasta poate fi o sansa pentru copiii afectati si pentru parintii lor. Reusita acestei operatii le va deschide drumuri noi in viata, mai ales ca, anual, la noi vin destule cazuri de acest gen", a declarat conf. dr. Dana Craiu, sefa Clinicii de Neurologie Pediatrica de la Spitalul Bagdasar.

'M-am bucurat enorm cand am fost solicitat pentru acest caz. La adulti am facut operatii de genul acesta chiar mai complicate din punct de vedere tehnic si, in plus, statistic vorbind, rezultatele operatiilor la copii sunt mult mai bune decat la adulti. Sunt fericit sa putem da o sansa acestor micuti. ii multumesc domnului doctor Sergiu Stoica, seful Clinicii de Neurochirurgie de la spitalul "Marie Curie", cu care am facut o echipa chirurgicala si umana excelenta si care ne-a pus la dispozitie intreaga infrastructura a sectiei, dar mai ales sala de operatii cu dotari similare marilor centre internationale. in mod special, ii multumesc doamnei conferentiar Dana Craiu, care a facut eforturi deosebite pentru demararea acestui proiect", a subliniat dr. Dragos Zamfirescu.

Operatia a fost rezultatul colaborariidintre Clinica de Chirurgie Estetica "Zetta", Clinica de Chirurgie Plastica, Estetica si Microchirurgie Reconstructiva de la Spitalul de Urgenta Floreasca, Clinica de Neurochirurgie "Marie Curie" si Clinicile de Neurologie si de Recuperare Medicala de la Spitalul Bagdasar.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Premiera-nationala-la-Spitalul-_Marie-Curie_-reconstructie-de-plex-brahial-la-o-fetita-de-6-luni_19038/

lauff lautf laurf