Imprimare

Control la Spitalul Judetean Timisoara privind infectiile nosocomiale

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Corpul de control al Ministerului Sanatatii a sosit la Spitalul Judetean Timisoara, dupa ce au fost raportate cazuri de infectii nosocomiale, iar un barbat si-a pierdut viata in urma contractarii, in spital, a bacteriei Clostridium Difficile, care i-a provocat boala diareica acuta (BDA).

'Corpul de control verifica sectiile, modul in care sunt respectate normele de igiena si in care se face dezinfectia, dar si masurile care trebuie luate pentru reducerea cazurilor de BDA provocate de bacteria Clostridium Difficile', a declarat vineri Liana Dacilescu, purtator de cuvânt al Spitalului Judetean Timisoara.

in ultimele noua luni, spitalul a raportat la Directia de Sanatate Publica peste doua sute de cazuri de infectii intraspitalicesti induse de aceasta bacterie. Medicii de aici spun ca infectii nosocomiale sunt in toate spitalele din tara, dar cel din Timisoara este singurul care raporteaza corect toate situatiile.

In urma controlului, reprezentantii Ministerului Sanatatii vor stabili daca spitalul respecta procedura sau nu.

Familia barbatului de 56 de ani, care a murit la sfârsitul lunii iunie, a depus la politie plângere penala pentru ucidere din culpa. El se internase cu dublu anevrism cerebral, iar dupa operatie s-a refacut, dar s-a imbolnavit de BDA si a fost externat. Starea de sanatate i s-a alterat si, in cele din urma, a decedat la Spitalul de Boli Infectioase.

Saptamâna trecuta, peste o suta de medici, sefi de sectii si asistente medicale ale Spitalului Judetean Timisoara au luat in discutie tema infectiei cu Clostridium Difficile - masuri de preventie, metode de depistare, conduita terapeutica -, dupa ce numarul cazurilor de boala diareica acuta depistate cu aparatura nou achizitionata a trecut de doua sute.

Medicii au mentionat faptul ca printre cauzele care duc la aparitia bolii diareice acute, ca infectie intraspitaliceasca, se numara utilizarea necontrolata a antibioticelor cu una-doua luni inainte de declansarea acesteia, dar si imunitatea scazuta a organismului (in neoplasm), ceea ce favorizeaza dezvoltarea bacteriei.

O masura primordiala pentru ca numarul infectiilor nosocomiale (intraspitalicesti) sa scada este respectarea masurilor generale de igiena in spital, dar si izolarea pacientilor deja infestati in spatii aparte.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Control-la-Spitalul-Judetean-Timisoara-privind-infectiile-nosocomiale_19043/

lauff lautf laurf