Rectificare bugetara POZITIVA pentru Ministerul Sanatatii
Premierul Victor Ponta a anuntat luni, 29 iulie, o rectificare bugetara pozitiva pentru Ministerul Sanatatii, reprezentand alocarea unei sume de aproximativ 1 miliard de lei.
"Pentru Ministerul Sanatatii vom avea o alocare suplimentara de aproape 1 miliard de lei, acoperind astfel o neincasare de 500 de milioane din taxa de clawback si adaugand in mod concret 570 de milioane de lei care vor fi transferati catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru plata medicamentelor si a serviciilor", a declarat premierul, intr-o conferinta de presa prilejuita de incheierea discutiilor cu "partenerii nostri internationali", Comisia Europeana, FMI si Banca Mondiala si a discutiilor interministeriale privind rectficarea bugetara.
In ceea ce priveste domeniul sanitar, au fost vizate si proiectele finantate de Banca Mondiala si alte institutii financiare internationale.
"Tot la Ministerul Sanatatii, aproximativ 90 de milioane de lei vor fi alocati pentru continuarea proiectelor finantate de catre Banca Mondiala, BEI si BERD. Mai concret - vreau sa fie clar pentru toata lumea la ce ma refer - e vorba programul de maternitati, care se afla in diferite stadii de realizare, unele chiar au fost finalizate si n-au fost receptionate, altele mai au nevoie de 15-20% pentru a fi finalizate, 90 de milioane de lei vom aloca maine special pentru acest program", a adaugat Victor Ponta.
Urmeaza sa fie adoptata o ordonata guvernamentala privind recitficarea bugetara.
La jumatatea lunii iunie, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu declara, intr-un interviu televizat, ca a cerut "multe suplimentari" la rectificarea bugetara, dar sumele minime pe care trebuie sa le obtina Sanatatea la rectificarea bugetara din vara sunt de 300-400 de milioane de lei.
"Am cerut mult mai mult, dar, daca vor veni 300-400 de milioane de lei, ne vom descurca pana la sfarsitul anului", a declarat ministrul intr-un interviu pentru TVR.
"Am cerut multe suplimentari, recunosc, pentru ca bugetul pe anul acesta este foarte trist. O mare parte din bani trebuie sa se duca catre arierate, care si ele trebuie platite, pe buna dreptate. Deci, banii pe care ii avem sunt mai putini, din nefericire", a explicat Nicolaescu.
Ministrul a precizat ca sumele sunt necesare pentru programul de transplant si pentru programele nationale. Privind activitatea de transplant, ministrul declarase ca se prognozeaza ca pana la sfarsitul anului sa se faca o suplimentare bugetara de 70 milioane de lei.
Autor: Max Constantinescu
Sursa: PaginaMedicala.ro