Imprimare

Aproape 5% dintre cei 50.000 de romani testati gratuit au fost depistati cu virusul hepatitei C

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In urma campaniei de testare, numita sugestiv „Hepatita C nu doare. Doar ucide” derulata in prima jumatate a acestui an de Asociatia Pacientilor Cronici din Romania, impreuna cu Institutul National de Boli Infectioase „prof. dr. Matei Bals” Bucuresti (INMB), din cei 50.000 de romani testati gratuit, 4.63% au fost depistati pozitiv pentru infectia cu virus C.

Datele stiintifice existente pana la acest moment estimau prevalenta hepatitei C la 3,23 %. Astfel, conform unui studiu national, realizat in perioada 2006-2008, de o echipa de medici de la Centrul de Hepatologie si Gastroenterologie al Institutului Clinic Fundeni, sub coordonarea prof. dr. Liana Gheorghe, in colaborare cu Institutul National de Sanatate Publica, prevalenta infectiei cu virusul hepatitei C in tara noastra era de 3.23%. in perioada mentionata.

„Estimarile specialistilor arata ca varful epidemiei cu hepatita C in Romania va fi atins in jurul anului 2020, din cauza cumularii pacientilor infectati inainte de anul 1989 cu persoanele nou infectate prin utilizarea de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje”, a declarat recent Cezar Irimia, presedintele APCR.

Totusi, managerul INMB, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel atrage atentia ca aceste date trebuie „periate” si sustinute prin metode alternative relevante.

Astfel, din toamna anului trecut, la INMB se lucreaza la intocmirea unui Registru unic pentru persoanele cu afectiuni hepatice, program care va deveni functional incepand cu luna august.

Datele obtinute in urma campaniei au fost prezentate in cadrul unei conferinte de presa, desfasurate joi, 26 iulie.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Aproape-5_-dintre-cei-50.000-de-romani-testati-gratuit-au-fost-depistati-cu-virusul-hepatitei-C_19056/

lauff lautf laurf