Imprimare

Peste 3.000 de specialisti instruiti in domeniul ergonomiei, preventiei si managementului in medicina dentara

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Societatea Romana de Ergonomie Dentara impreuna cu partenerii sai - Universitatea „Ovidius” Constanta, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti, Universitatea de medicina si farmacie „Victor Babes” Timisoara, Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa” Iasi si Aleron Training SRL Bucuresti au lansat in data de 13 decembrie 2010 proiectul „Ergonomie, preventie, management performant in medicina dentara prin aliniere la standarde europene” POSDRU/81/3.2/S/55651 proiect cofinantat din Fondul Social European – „Investeste in oameni” prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Implementat pe o perioada de 3 ani, proiectul „Ergonomie, preventie, management performant in medicina dentara prin aliniere la standarde europene” a beneficiat de finantare europeana prin Programul Operational de Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritara 3 - Cresterea adaptabilitatii lucratorilor si a intreprinderilor, Domeniul major de interventie 3.2 - Formare si sprijin pentru intreprinderi si angajati pentru promovarea adaptabilitatii. Valoarea a fost de 17,5 milioane de lei.

Obiectivul principal al proiectului a fost formarea in domeniul ergonomic, preventiei si al managementului modern a personalului din medicina dentara si din  domeniul managementului sanatatii. Acest obiectiv contribuie la cresterea gradului de adaptabilitate al angajatilor, promovarea formelor flexibile de organizare a muncii si a formarii profesionale specifice.

„Prin proiectul „Ergonomie, preventie, management performant in medicina dentara prin aliniere la standarde europene” se urmareste atingerea unor deziderate, date de normele Uniunii Europene adoptate la nivel national, ce implica echipa dentara (medic stomatolog, asistent, tehnician dentar) si tin de asigurarea sanatatii si securitatii la locul de munca prin utilizarea de tehnologii moderne de informatica medicala. O consecinta importanta va fi si conformitatea actului medical, apreciata prin indici ai societatilor de asigurari europene, ce va permite libera circulatie a pacientilor cu asigurare in spatiul Uniunii Europene” declara, la lansarea proiectului, dr. Cristian Comes presedintele Societatii Romane de Ergonomie Dentara.

Totodata, proiectul asigura atingerea unor deziderate, date de normele EU adoptate la nivel national, ce implica echipa dentara (medic stomatolog, asistent, tehnician) si tin de asigurarea sanatatii si securitatii la locul de munca in medicina dentara precum si de utilizarea de tehnologii moderne de informatica medicala. Acest lucru concorda cu politicile FSE de sprijin a persoanelor in a isi imbunatati nivelul educational si competentele, astfel incat sa-si sporeasca perspectivele de ocupare.

In cadrul proiectului au fost instruiti in domeniul ergonomiei, preventiei si managementului performant medical 3120 specialisti, care lucreaza ca manageri si/sau angajati atat in domeniul public cat si privat. De asemenea, in cadrul proiectului au fost instruiti 120 de formatori in domeniul ergonomiei, preventiei si managementului performant.

Au fost elaborate metodologia cursurilor precum si suporturile de curs pentru urmatoarele programe:
- Program de formare profesionala continua in ergonomie si preventie in medicina dentara
- Program de formare profesionala continua in management performant in cabinetul/clinica de
medicina dentara bazat si pe tehnologia informatiei si comunicatiilor (TIC) Suportul de curs integral
poate fi accesat in platforma de eLearning. 

De asemenea, au fost elaborate doua ghiduri practice:
- Ghid de practic de management performant in medicina dentara
- Ghid de practica in preventia oro-dentara, Ghid de practica in ergonomia dentara in cabinetul de
medicina dentara. 

A fost realizata o platforma de eLearning - Dent eLearning si au fost organizate trei  Congrese sub denumirea "Congres de Ergonomie, Preventie si Management Performant in Medicina Dentara" la Constanta in luna mai 2011, 2012 si 2013 ce au avut o participare numeroasa formata din specialisti in medicina dentara si in cadrul carora au fost prezentate materiale, studii realizate in cadrul proiectului.

Au fost dezvoltate 5 centre experimentale: 2 in Bucuresti, in Constanta, Timisoara si Iasi unde s-au desfasurat cursurile si workshop-urile din cadrul proiectului

Au fost informate peste 10.000 de persoane prin workshop-uri, conferinte si alte materiale publicitare si informative.

Se urmareste continuarea proiectului si dupa finalizarea implementarii acestuia.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Peste-3.000-de-specialisti-instruiti-in-domeniul-ergonomiei_-preventiei-si-managementului-in-medicina-dentara_19066/

lauff lautf laurf