Colegiul Psihologilor: peste 68% dintre romani nu au fost niciodata la psiholog
Colegiul Psihologilor din Romania cere autoritatilor decontarea directa a serviciilor psihologice necesare populatiei Romaniei, sprijinirea si implementarea masurilor de evidenta si securizare a avizelor si rapoartelor psihologice si adoptarea Programului national de asistenta psihologica a populatiei Romaniei.
Intr-o conferinta de presa organizata pe 1 august, prof.univ.dr. Mihai Anitei a declarat ca "Romania este una dintre tarile care inregistreaza cele mai mari cifre ale ratei somajului, infractionalitatii, consumului de droguri, numarului de accidente rutiere, numarului de divorturi, numarului de bolnavi cronici, ca efecte directe ale crizei economice si sociale pe care o traverseaza tara noastra".
Cu toate acestea, potrivit unui studiu realizat in perioada 19 iunie - 1 iulie 2013 de AB Research Group Romania la solicitarea Colegiului Psihologilor din Romania, pe un esantion reprezentativ de 1000 de respondenti cu varste cuprinse intre 18 si 60 de ani, privind situatia serviciilor psihologice in Romania, un procent de 68,8% dintre romani nu a fost niciodata la psiholog.
"Analizand efectele acestei situatii, am incercat sa aratam faptul ca romanii au probleme psihologice inregistrate de diferite institutii publice, insa apeleaza in continuare la vrajitoare, vraci, bioenergeticieni, specialisti in magie si la alte forme neadecvate pentru solutionarea problemelor de ordin psihologic, situatie facilitata in primul rand de nedecontarea directa a serviciilor psihologice si de lipsa unui Program national de asistenta psihologica pentru populatia Romaniei", a continuat presedintele Colegiului Psihologilor.
In acelasi timp, numarul psihologilor angajati in sistemul de sanatate este insuficient in raport cu numarul pacientilor.
"In Romania anului 2013, nu exista programe de asistenta psihologica pentru categorii de persoane vulnerabile din punct de vedere psihologic care sa beneficieze de decontare prin sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum: consilierea psihologica pentru sarcina si nastere, consilierea psihologica si psihoterapia familiei, consilierea psihologica pentru siguranta circulatiei, asistenta psihologica pentru adictii, consilierea psihologica a copiilor, asistenta psihologica a copiilor autisti si a familiilor acestora, asistenta psihologica in cazuri de divort, asistenta psihologica in cazuri de accident rutier, pentru victime si autori, asistenta psihologica a cadrelor didactice, asistenta psihologica a persoanelor cu handicap, asistenta psihologica a invinuitilor si inculpatilor pe perioada urmaririi penale si a judecatii, asistenta psihologica a bolnavilor aflati in faza terminala, asistenta psihologica a persoanelor aflate in somaj si a minorilor aflati in situatia de risc de abandon scolar, asistenta psihologica a copiilor in cazul interventiile stomatologice, asistenta psihologica a copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate, precum si alte servicii psihologice de urgenta", a precizat prof.univ.dr Anitei.
Concomitent cu sistemul de evidenta, Colegiul Psihologilor din Romania va elabora Ghidul de bune practici pentru fiecare examinare psihologica, normand in acest mod activitatea profesionala si stabilind o metodologie comuna de lucru.
De asemenea, Colegiul Psihologilor din Romania va elabora in urmatoarea perioada un proiect privind Programul national de asistenta psihologica a populatiei Romaniei, pe care il va inainta Guvernului Romaniei in vederea sustinerii spre aprobare.
Problema furnizarii de servicii psihologice, ce ocoleste legea
"In conditiile in care institutiile statului roman incurajeaza direct sau indirect furnizorii ilegali de servicii psihologice sa presteze in continuare aceste servicii, scazand astfel nivelul calitativ al actului psihologic, asistam la o imposibilitate a psihologilor de a pastra standardele de calitate optime pentru serviciile prestate", a spus presedintele Colegiului Psihologilor.
Prof.univ.dr. Anitei a aratat ca in multe cazuri, examinarile psihologice facute in policlinici, pentru examenele de medicina muncii, de obtinere a permisului auto sau a celui de port-arma, nu sunt in conformitate cu legea 213/2004. Un aviz psihologic conform trebuie sa poarte parafa unui psiholog acreditat de Colegiu si a unei forme legale de exercitare a profesiei, precum cabinetul individual, cabinete individuale asociate, societate profesionala sau structura proprie de psihologie in cadrul unei unitati (companie, autoritate, minister etc).
Un psiholog nu poate sa evalueze 80 de persoane pe zi, ci cel mult 8 persoane, cat este norma internationala, spune prof. Anitei, referindu-se la practica evaluarii "in masa" a angajatilor in cadrul serviciilor de medicina muncii prestate de policlinicile private.
De altfel, potrivit datelor obtinute prin studiul prezentant mai sus, 79,6% dintre romani considera incorect ca policlinicile medicale sa furnizeze servicii psihologice.
"In acest timp, cabinetele psihologice concureaza cu greu practica ilegala a policlinicilor medicale si a altor societati comerciale, a caror practica este sprijinita prin pasivitatea autoritatilor statului, care tolereaza aceasta practica prin acceptarea avizelor si rapoartelor psihologice emise de furnizori neautorizati. In aceste conditii, cabinetele psihologice sunt sufocate de practica ilegala existenta in piata, iar beneficiarilor le sunt incalcate grav drepturile de consumatori ai serviciilor psihologice", declara prof Anitei.
Relevant pentru nivelul calitativ la care furnizorii ilegali de servicii psihologice au adus aceste servicii in Romania sunt datele referitoare la permisul de conducere.
Potrivit datelor obtinute, 46,2% dintre romani considera ca examenul psihologic pentru permisul de conducere a fost foarte usor, iar 44,4% il considera usor, in timp ce numai un procent de 2,3% dintre romani considera ca au trecut cu greu de examenul psihologic.
...Autor: Max Constantinescu
Sursa: PaginaMedicala.ro