Imprimare

Proiectul de salarizare a medicilor: venitul va fi compus dintr-o parte fixa si una variabila

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica principalele proiecte de reforma ale sistemului sanitar pintre care si proiectul pilot privind cresterea veniturilor medicilor.

„De la inceputul anului ne-am asumat reforma si faptul ca anul 2013 este unul al schimbarilor in Sanatate. De altfel, o serie de directii de reforma le-am anuntat inca din programul de Guvernare. Este o reforma realizata de jos in sus, in care am avut numeroase consultari si discutii cu reprezentantii asociatiilor profesionale, ale pacientilor, sindicatelor, ONG-urilor etc. Fac precizarea ca mi-am asumat cu buna stiinta unele amanari de termene tocmai pentru a fi sigur ca opiniile, observatiile si sugestiile partenerilor nostri de dialog au fost consultate. Astazi, venim in fata dumneavoastra cu proiecte de lege corelate si coerente, care au ca scop schimbarea sistemului de Sanatate. Este important de subliniat faptul ca, in afara de proiectul privind raspunderea civila, celelalte sunt proiecte pilot”, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul MS.

Proiectul de lege privind salarizarea cadrelor medicale are ca scop cresterea veniturilor medicilor si stoparea exodului medicilor. Proiectul pleaca de la principiul ca intr-o unitate sanitara singurii care aduc venituri in urma serviciilor realizate sunt medicii.

„In prezent exista o grila de salarizare bugetara in care este inclusa si prestatia medicului, grila anacronica si complet nemultumitoare. in proiectul pilot al legii, vom scoate medicul din statutul bugetar si ii vom oferi mai multe variante de lucru. Daca opteaza sa ramana in unitatea sanitara de stat si sa munceasca norma intrega, atunci va avea posibilitatea, dupa orele de program, sa realizeze consultatii private in paturi private sau intr-o cota parte privata dintr-o sectie a spitalului public. In acest fel, medicul va avea posibilitatea sa realizeze venituri suplimentare in conditii optime de timp si confort”, a mai spus ministrul Eugen Nicolaescu.

Proiectul pilot se va desfasura in 12 spitale stabilite prin decizie guvernamentala si va dura 6 luni, incepand de la 1 ianuarie 2014. Aceste unitati sanitare vor functiona in tot acest timp dupa o noua legislatie, cuprinsa in proiectul de lege al Statutului spitalelor. La fel, si in cazul medicilor angajati in aceste unitati, in perioada derularii proiectului pilot, contractele individuale de munca vor fi modificate corespunzator.

In proiectul pilot prezentat pe site-ul ministerului vor fi cuprinsi medicii specialisti si medicii primari, urmand ca pentru personalul mediu sanitar sa se propuna un alt proiect.

Venitul medicilor se va compune dintr-o parte fixa, reprezentata de salariul de baza stabilit in conditiile legii propuse si o parte variabila, care se calculeaza prin raportare la salariul de baza, in functie de criterii de performanta precum:

  • competenta profesionala;
  • calitatea activitatii profesionale;
  • cantitatea actului profesional;
  • continuitatea in functie in aceeasi unitate sanitara.
  • cuantumul fondurilor rezultate din tratarea pacientilor in regim privat, in cadrul unitatii, cu exceptia cheltuielilor materiale aferente manevrelor medicale, utilizate pe timpul procedurilor terapeutice.

In vanit vor intra si:

  • sporuri pentru conditii de munca;
  • venituri din garzile efectuate.

Indicatorii de performanta si algoritmul de calcul, sporurile, tariful orar si grila de salarizare vor fi precizate si detaliate in normele de aplicare ale legii.

O prevedere importanta a proiectului este posibilitatea ca incepand cu data de 01.01.2014, medicii sa poate obtine venituri suplimentare din asigurarea asistentei medicale ambulatorii sau spitalicesti in regim privat in cadrul unitatilor sanitare publice, prin internare de zi, respectiv internare continua.

Se precizeaza expres ca "pacientii in regim privat sunt acei pacienti care isi exprima in scris optiunea de a fi tratati de catre un anumit medic, ce isi desfasoara activitatea intr-o unitate sanitara publica." Conform proiectului de act normativ, cetatenii pot achita serviciile private ale medicilor din asigurarile private incheiate sau platind tarifele stabilite prin normele la lege.

Nu toti medicii pot acorda servicii private in spital. Conditiile cumulative pe care vor trebui sa le indeplineasca medicii care vor sa acorde servicii private in spital sunt:
- sa aiba contract individual de munca cu norma intreaga sau contract individual de munca cu timp partial cu unitatea;
- sa nu desfasoare activitate medicala suplimentara in sectorul privat;
- sa asigure ingrijirea pacientilor in regim privat, in afara programului de lucru, cu respectarea bunelor practici medicale;
-sa asigure tratamentul pacientilor din regimul public in mod egal cu cei in regim privat, fara discriminare sau conditionare, sub incidenta desfacerii contractului de munca cu preaviz, prin decizia comisiei de disciplina a spitalului.

In actul normativ se arata ca "pot avea dreptul de a trata pacientii in regim privat, medicii, cu urmatoarele exceptii:

  • medicii in specialitatea de medicina de urgenta
  • medicii in specialitatea anestezie terapie intensiva, cu exceptia pacientilor in ambulatoriu, pentru tratamentul durerii.
  • medicii in specialitatile care trateaza patologiile cu declarare obligatorie, pentru aceste patologii."

In ceea ce priveste organizarea efectiva in cadrul spitalului a activitatilor private, in proiect se precizeaza ca vor fi stabilite prin norme conditiile de acordare a asistentei medicale pentru pacientii in regim privat, metodologia de stabilire a tarifelor, de utilizare a sumelor incasate in regim privat si cuantumul repartitiei acestora, in unitatile sanitare publice

Exista insa cateva principii. Astfel:

...

Autor: Max Constantinescu

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Proiectul-de-salarizare-a-medicilor_-venitul-va-fi-compus-dintr-o-parte-fixa-si-una-variabila_19069/

lauff lautf laurf