Imprimare

Premiera medicala in Romania: transplant de grefa intre doua persoane cu grupe sanguine diferite

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Seful Clinicii de Hematologie si Transplant Medular din Targu Mures, profesor doctor Benedek Istvan, a anuntat joi, intr-o conferinta de presa, ca a efectuat in premiera nationala un transplant de grefa, de la un tanar polonez la unul roman, cei doi avand grupe sanguine diferite, pentru refacerea sistemului hematopoietic si imunitar al organismului, transmite Agerpres.

"Astazi a fost o premiera nationala, care consta in faptul ca in sfarsit am ajuns ca din Registrul European de Transplant am reusit sa aducem o grefa - deci mai mult decat celule stem, acele celule mezenchimale necesare pentru a reface sistemul hematopoietic si imunitar al organismului. Este un lucru absolut deosebit ca din Polonia gasim ajutor, unde se recolteaza de la un donator maduva. Nu este nedureros, trei zile probabil o sa aiba dureri pentru ca se ia din creasta, se face punctionarea crestei. Este bolnavul in anestezie generala, deci nu este o simpla recoltare de sange, asta trebuie sa stiti', a declarat dr. Benedek Istvan.

Medicul a spus ca bolnavul este un tanar de 19 ani din judetul Harghita, care a fost diagnosticat cu aplazie medulara severa dupa ce, in urma unei extractii dentare, a sangerat mult timp.

Dr. Benedek Istvan a precizat ca la Clinica de Hematologie si Transplant Medular din Targu Mures au fost realizate, incepand din 2001, peste 320 de transplanturi.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Premiera-medicala-in-Romania_-transplant-de-grefa-intre-doua-persoane-cu-grupe-sanguine-diferite_19071/

lauff lautf laurf