O abordare completa si interdisciplinara a osteoporozei in cadrul manifestarilor dedicate acesti boli, in octombrie
Ziua Mondiala a Osteoporozei va fi marcata pentru a doua oara consecutiv si in Bucuresti, in perioada 18-20 octombrie 2013, prin actiuni de comunicare menite sa creasca nivelul de informare a profesionistilor in sanatate, a pacientilor si, nu in ultimul rand, a publicului larg cu privire la aceasta afectiune.
Evenimentul este organizat sub egida ASPOR (Asociatia pentru Prevenirea Osteoporozei din Romania) si SROBMS (Societatea Romana de Osteoporoza si Boli Musculoscheletice) si Houston. Coordonatorul stiintific al conferintei de informare medicala va fi conf. dr. Daniel Grigorie, presedintele SROBMS.
Conferinta pentru specialisti se va desfasura in perioada 18-19 octombrie 2013, workshop-ul pentru pentru pacienti, pe 19 octombrie 2013 si „Miscarea impotriva Osteoporozei”, pe 20 octombrie.
La conferinta interdisciplinara de informare medicala vor fi dezbatute teme de maxim interes pentru cei interesati de studiul, preventia, diagnosticul, tratamentul si monitorizarea osteoporozei: medici (cu specialitatile: medicina de familie, reumatologie, endocrinologie, recuperare medicala, BFKT, geriatrie si gerontologie, ortopedie, medicina interna), farmacisti, asistenti medicali si de farmacie, medici rezidenti si studenti. Conferinta va fi creditata EMC si EFC. La editia trecuta, participantii au fost creditati cu 9 puncte EMC (medici), 12 puncte EMC (asistenti medicali) si 16 puncte EFC (farmacisti).
Printre temele care vor fi abordate in cadrul manifestarii se numara:
- Abordarea pacientului cu osteoporoza in cabinetul MF,
- Instrumentul FRAX: evaluarea riscului de fractura,
- Evaluarea pacientului cu risc de osteoporoza – testul 1 minut,
- Noile terapii si tratamente in osteoporoza,
- Durerea in osteoporoza,
- Nutritia si sanatatea oaselor,
- Recuperarea pacientului cu osteoporoza,
- Provocarile actuale in managementul osteoporozei,
- Tratamentul individualizat in osteoporoza,
- Greseli frecvente in diagnosticul si tratamentul osteoporozei,
- Osteoporoza la barbati,
- Longevitatea activa la persoanele cu osteoporoza,
- Cazuri clinice de osteoporoza si fracturi osteoporotice,
- Dizabilitatea in osteoporoza.
Sambata, 19 octombrie, persoanele diagnosticate cu osteoporoza sunt asteptate la un workshop, in cadrul caruia vor primi informatii practice pentru a face fata cu succes provocarilor cotidiene ale bolii. Cu aceasta ocazie, pacientii vor putea afla mai multe despre:
- Programul de prevenire a caderilor,
- Alimentele permise si interzise in osteoporoza,
- Vitamina D, Calciu: cat, cum, pentru cat timp?,
- Pacientul cu osteoporoza in Romania 2013,
- Exercitii fizice in osteoporoza,
- Recuperarea dupa fractura osteoporotica,
- Instrumentul FRAX de evaluare al riscului de fractura,
- Adaptarea stilului de viata in osteoporoza,
- Depresia si impactul asupra sanatatii oaselor,
- Longevitatea activa la persoanele cu osteoporoza.
Duminica, 20 octombrie, toti bucurestenii sunt invitati la “Miscarea impotriva osteoporozei” – program special de exercitii fizice adaptat persoanelor cu osteoporoza si celor cu risc crescut de osteoporoza desfasurat intr-un parc central din Bucuresti.
In 2012, Ziua Mondiala a Osteoporozei a fost marcata in premiera in Bucuresti prin actiuni ample, menite sa atraga atentia asupra mijloacelor de preventie si a modalitatilor de tratament ale osteoporozei. Printre lectorii care au sustinut prezentari s-au aflat: prof. dr. Horatiu Bolosiu, conf. dr. Daniel Grigorie, prof. dr. Mihai Berteanu, conf. dr. Delia Cinteza, conf. dr. Elena Copaciu, conf. dr. farm. Simona Negres, conf. dr. Catalina Poiana, asist. univ. dr. Daniela Opris, dr. Salvina Mihalcea, dr. Andreea Ildiko Gasparik, dr. Lucian George Ivanuta.
Sursa: PaginaMedicala.ro