Imprimare

Coalitia profesionistilor din sanatate va organiza un miting la Bucuresti, in octombrie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Membrii Coalitiei profesionistilor din sistemul de sanatate au decis, la intalnirea din 6 august, ca pe 17 septembrie reprezentantii organizatiilor din fiecare judet sa sustina o conferinta de presa in care va fi anuntat calendarul miscarilor revendicative pe plan local, intre 18 si 24 septembrie sa fie organizate pichetari in toate judetele si in fata Ministerului Sanatatii si a Ministerului de Finante, urmand ca in luna octombrie sa fie organizat un miting la Bucuresti.

Conditie principala: dublarea salariilor rezidentilor

„Speram ca prin actiunile noastre sa atragem atentia guvernantilor ca nu este de glumit. Profesionistii din sistemul sanitar s-au coalizat pentru a obtine mai multi bani pentru sanatate, o lege specifica de salarizare a personalului din sistemul de sanatate in care sa se regaseasca toate categoriile profesionale si alte lucruri specifice fiecarei profesii. Conditia noastra preliminara si nenegociabila este dublarea salariilor medicilor rezidenti. In prezent, Ministerul Sanatatii lucreaza la un proiect in acest sens, speram ca va fi pus pe site la sfarsitul lunii august”, a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, care a fost desemnat purtator de cuvant al Coalitiei, alaturi de vicepresedintele SANITAS, Marius Sepi.

„Daca doleantele noastre nu vor fi rezolvate in cursul lunii septembrie, vom organiza in octombrie un miting la Bucuresti, iar ulterior actiunile noastre se pot radicaliza”, a declarat Marius Sepi.

Reuniti la Bucuresti, reprezentantii organizatiilor membre au agreat si semnat forma finala a Coalitiei profesionistilor din sistemul de sanatate.

Potrivit unui comunicat al Colegiului medicilor, in sedinta de astazi, 6 august, s-a facut evaluarea discutiilor avute cu Ministerul Sanatatii asupra proiectului legii malpraxisului in forma agreata de Coalitie, rectificarii pozitive de buget la sanatate si asupra proiectului legii de salarizare. "Coalitia remarca disponbilitatea de dialog a Ministerului Sanatatii, finalizarea proiectului legii malpraxisului, in varianta agreata de Coalitie, rectificarea pozitiva a bugetului la sanatate", arata documentul citat, care puncteaza indeplinirea partiala a revendicarilor.

In ceea ce priveste proiectul legii salarizarii lansat recent de Ministerul Sanatatii, acesta "se adreseaza doar unui numar restrans de medici", considera membri Coalitiei.

"Nu este un proiect de salarizare, ci un act normativ care stabileste criteriile de performanta si posibilitatea practicii private in spitale publice. Coalitia isi mentine punctul de vedere privind necesitatea unui proiect a legii salarizarii special pentru profesionistii din sistemul de sanatate, in care actualul proiect sa se regaseasca ca un capitol distinct", spun reprezentantii Coalitiei.

Reprezentantii Colegiului Medicilor din Romania, Colegiului Medicilor Dentisti din Romania, Colegiului Farmacistilor din Romania, Colegiului Psihologilor din Romania, Federatiei SANITAS, Camerei Federativa a Medicilor si Sindicatului Ioan Cantacuzino s-au intalnit pe 18 iulie 2013 la Bucuresti si au finalizat acordul pentru incheierea Coalitiei profesionistilor din sistemul de sanatate.

Secretariatul Coalitiei este asigurat de Colegiul Medicilor din Romania.

Lista revendicarilor, asa cum a fost adoptata pe 18 iulie, cuprinde:

  • rectificare pozitiva de buget la sanatate pentru acest an,
  • cresterea graduala a bugetului destinat Sanatatii, astfel incat peste 3 ani sa ajunga la 6%,
  • bugetul Sanatatii sa fie utilizat nu doar pentru plata arieratelor, ci si pentru plata personalului si dezvoltarea investitiilor,
  • o lege speciala pentru salarizarea personalului din sistemul de sanatate diferita de cea a bugetarilor,
  • salarii mai mari pentru rezidenti, toti tinerii care intra in sistemul de sanatate sa aiba o salarizare suplimentara.

Autor: Max Constantinescu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Coalitia-profesionistilor-din-sanatate-va-organiza-un-miting-la-Bucuresti_-in-octombrie_19078/

lauff lautf laurf