Sindicate: proiectul de lege al salarizarii incalca flagrant interesele angajatilor
Proiectul de lege privind salarizarea din sanatate, postat pe site-ul ministerului de resort, incalca flagrant interesele angajatilor din acest sector, iar sindicatele se pregatesc de proteste daca proiectul nu va fi modificat, se arata intr-un comunicat al Federatiei 'Solidaritatea Sanitara'.
'Forma proiectului de lege supusa dezbaterii publice nu tine cont de pozitia partilor din cadrul grupului de lucru, incalcand in mod flagrant interesele salariatilor. Faptul ca mare parte din punctele noastre de vedere si argumentele pe care le-am adus in cadrul activitatii de elaborare a acestui proiect de lege nu se regasesc in forma supusa dezbaterii publice indica renuntarea la dialogul social din partea Ministerului Sanatatii', se arata in comunicatul citat de Agerpres.
Potrivit sindicatului, proiectul de lege este doar rezultatul deciziei ministerului, fara a tine cont de solicitarile esentiale inaintate de partenerii de dialog.
"In aceste conditii, actiunile de protest tind sa constituie ultima solutie, in speranta ca ele vor reusi sa convinga acolo unde studiile si argumentele prezentate au esuat. Principalele deficiente ale acestui proiect sunt reprezentate de faptul ca salarizarea suplimentara in functie de evaluarea performantelor a fost eliminata de facto si proiectul nu se aplica tuturor categoriilor de personal, asa cum am solicitat in mod imperativ', mai spun reprezentantii Federatiei.
Ei au adaugat ca proiectul de lege este incoerent in ceea ce priveste finantarea cresterii salariilor in functie de performanta, singurele venituri suplimentare certe sunt fiind cele obtinute din activitatea privata.
Liderii sindicali au mai aratat ca nu sprijina proiectul de lege in forma actuala, intrucat acesta este departe de realitatile sistemului sanitar. Ei precizeaza ca, daca dezbaterea publica nu va aduce modificari, acest proiect de lege constituie un puternic motiv de proteste in sistemul sanitar.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a aratat, la sfarsitul lunii iulie, ca medicul va trebui sa opteze intre sectorul public si cel privat, potrivit proiectului de lege privind salarizarea medicilor, iar medicii care aleg sa ramana la stat vor putea lucra si in zona de privat a spitalului dupa cele sapte ore de norma intreaga prestate la public. Din suma primita in privat 60% ii revine medicului, 30% pune la dispozitia echipei cu care lucreaza si 10% revine spitalului, a explicat oficialul.
Activitatea privata in spitalul public va fi acordata in proportie de 20% iar pacientii din aceasta zona vor plati fie din asigurarea privata, fie din buzunar.
Sursa: PaginaMedicala.ro