Imprimare

Studiu: nasterea provocata ar putea fi un risc pentru autism

Adaugat in Stiri din domeniul medical

O nastere provocata sau accelerata ar putea creste riscul ca nou nascutul sa dezvolte autism, indica rezultatele preliminare ale unui studiu al unro echipe de cercetatori de la Universitatile Michigan si Duke din SUA si care subliniaza necesitatea de a se continua cercetarile privind cauzele acestei maladii, transmite agentia EFE, preluata de Agerpres.

Studiul, publicat in revista Jama Pediatrics, este cel mai mare pe aceasta tema desfasurat pana acum in SUA si sugereaza ca riscul este mai mare daca bebelusul este de sex masculin.

Cercetatorii au studiat registrele tuturor copiilor nascuti in statul Carolina de Nord in ultimii ani si au comparat peste 625.000 de nasteri cu rezultatele lor scolare pentru a stabili ca 1,3% din baieti si 0,4% din fete sufereau de autism. Studiul conchide ca bebelusii de sex masculin rezultati dintr-o nastere provocata sau accelerata aveau un risc de autism cu 35% mai mare decat cei nascuti la termen si fara niciun fel de tratament.

In cazul fetelor, doar nasterile accelerate au fost asociate cu o crestere a riscului de autism, nu si cele induse, lucru care, potrivit autorilor studiului, necesita o investigatie mai ampla. Studiul estimeaza ca nerecurgerea la aceste doua tipuri de tehnici ar putea preveni doua din 1.000 de cazuri de autism in cazul bebelusilor de sex masculin.

Autorii au avertizat ca rezultatele sunt insuficiente pentru a dovedi o relatie cauzala intre nasterea provocata si autism, fiind nevoie de mai multe studii pe aceasta tema.

Studiul "ofera probe preliminare ca exista o asociere intre autism si nasterea provocata sau accelerata', lucru care poate oferi piste ca urmare a cresterii numarului de cazuri de autism in randul copiilor din SUA, potrivit lui Marie Lynn Miranda, coautoare a studiului si cercetator la Universitatea din Michigan.

Simon G. Gregory, principalul autor al studiului la Universitatea Duke, a subliniat ca relatia intre ambii factori a mai fost studiata si in alte cercetari stiintifice, dar care se bazau pe 'un univers relativ mic". "Studiul nostru este de departe cel mai amplu dintre cele care analizeaza relatia intre autism si nasterea provocata sau accelerata", a precizat el.

Aproximativ 1 din 88 de copii din SUA sufera de autism, iar cercetatorii au incercat sa afle daca exista si o legatura cu mediul inconjurator, dincolo de bagajul genetic.

Autorii au avertizat ca rezultatele nu trebuie luate ca reper pentru a evita nasterile provocate, pana cand se vor realiza studii mai amanuntite, avand in vedere ca aceste tehnici sunt de multe ori necesare si 'au avantaje clare'.

"Nasterile provocate, mai ales la femeile care sufera de diabet sau de presiune arteriala, au redus semnificativ riscul ca bebelusul sa se nasca mort", a precizat Chad A. Grotegrut, coautor al studiului de la Universitatea Duke.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Studiu_-nasterea-provocata-ar-putea-fi-un-risc-pentru-autism_19097/

lauff lautf laurf