Imprimare

Fresenius NephroCare nu va inchide centrul de dializa din Dej

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Centrul de dializa din Dej al companiei Fresenius NephroCare - cel mai mare operator de servicii private de dializa din Romania - nu se va inchide, iar bolnavii de rinichi vor beneficia in continuare de asistenta medicala de care au nevoie, au anuntat, luni, dupa discutii derulate la Palatul Administrativ, prefectul judetului Cluj, Gheorghe Vuscan, si directorul general al Fresenius NephroCare Romania, Alexandru Ciolan, transmite Agerpres.

"Concluzia discutiei de azi cu conducerea Fresenius NephroCare este aceasta: nu se pot lua de decizii peste noapte, pentru ca o unitate din cele 34 pe care le gestioneaza la nivel national nu mai este rentabila. Sigur, in afaceri pierzi si castigi. Dar nu se poate lua o decizie de azi pe maine, pentru ca nu discutam de caramizi, ci de oameni cu o situatie medicala deosebita si cu necazuri. inainte de a pune in discutie astfel de masuri, trebuie consumate alte 20 de variante, pentru a vedea cum poate fi mentinut Centrul de Dializa de la Dej", a explicat pentru jurnalisti prefectul judetului Cluj, Gheorghe Vuscan.

Seful administratiei judetene a aratat ca Prefectura Cluj va sprijini Centrul de Dializa din Dej.

"O discutie cu directorul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate este oportuna, pentru ca exista anomalia ca daca cineva nu s-a imbolnavit la data de 30 martie, cand se face contractul CNAS, el ramane in afara contractului. Ce putem noi face este sa sustinem, cu bolnavi dializati, acel centru. Vom avea o discutie si cu Directia de Sanatate Bistrita-Nasaud, unde sunt mai putine centre de dializa. Unele persoane din Dej fac dializa la Cluj-Napoca sau la Bistrita. Vom incerca sa marim numarul celor dializati din Dej, pentru ca acest centru sa fie eficient. in plus, vom incerca sa specializam un tanar medic in nefrologie, pentru ca de la Dej a plecat unul dintre specialisti", a aratat prefectul judetului.

Fresenius NephroCare are 34 de centre in care dializeaza 5.000 de pacienti pe an. Un centru de dializa devine rentabil daca are 50-55 de pacienti.

"La Dej, cu 39 de pacienti este probabil o mica pierdere. Dar pe piata concurentiala, se compenseaza castigurile cu pierderile", a punctat Gheorghe Vuscan.

La randul sau, directorul general al Fresenius NephroCare Romania, Alexandru Ciolan, a afirmat ca se vor gasi solutii alternative pentru ca Centrul de Dializa din Dej sa functioneze in continuare.

"Zvonul privind inchiderea centrului a aparut pe fondul unor analize pe care noi le-am facut legat de sustinerea financiara a acestuia si de numarul restrans de pacienti din Dej. Un centru care nu are o masa critica suficienta nu are nici venituri suficiente care sa acopere cheltuielile. Dar am gandit si alte solutii, pentru ca pacientii sa nu fie afectati. Solutia gasita azi, in discutiile de la Prefectura Cluj, are in vedere actiuni menite sa convinga pacienti care fac dialize in alte orase din zona sa vina la Dej. Macar sa vina sa vada centrul si ce se intampla acolo. Nu s-a pus problema inchiderii centrului in care lucreaza doi medici, cinci asistente, infirmiere si tehnicieni", a spus directorul Alexandru Ciolan, amintind ca acoperirea activitatii centrului cu personal medical specializat este necesara la ora actuala, in conditiile in care unul dintre cei doi medici specialisti va pleca la un stagiu profesional.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Fresenius-NephroCare-nu-va-inchide-centrul-de-dializa-din-Dej_19103/

lauff lautf laurf