Imprimare

21 august: Ziua Medicinei Militare

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ziua de 21 august marcheaza implinirea a 151 de ani de la infiintarea Corpului Ofiterilor Sanitari si a Directiei Generale a Serviciului Sanitar Roman in cadrul Ministerului Treburilor din Launtru (Ministerul de interne) si este desemnata ca Ziua Medicinei Militare.

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat, la 21 august 1862, actul de infiintare a corpului de ofiteri sanitari. Prin inaltul Decret Romanesc nr. 4.629 a luat fiinta Corpul Ofiterilor Sanitari din Armata si Directia Generala a Serviciului Sanitar Roman, atestandu-se, astfel, medicina militara ca element specializat pentru asigurarea sanatatii efectivelor militare.

Ziua Medicinei Militare va fi marcata atat de Ministerul Afacerilor Interne cat si de cel al Apararii Nationale

 

Ceremonii la monumentul Eroilor Sanitari si festivitati aniversare

Ziua Medicinei Militare va fi marcata miercuri, in Capitala, prin ceremoniale militar-religioase la care vor participa reprezentanti ai conducerii Ministerului Afacerilor Interne (MAI), transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat al acestui minister, oficialii vor lua parte la ceremoniale ce se vor desfasura la monumentul Eroilor Sanitari si la cel al Generalului Doctor Carol Davila, cu prilejul aniversarii a 151 de ani de la infiintarea Corpului Ofiterilor Sanitari si a Directiei Generale a Serviciului Sanitar Roman in cadrul Ministerului Treburilor din Launtru (actualul MAI).

La manifestarile dedicate Zilei Medicinei Militare au mai fost invitati si reprezentanti ai conducerii Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Justitiei, Ministerului Sanatatii, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Telecomunicatii Speciale, oficiali din cadrul institutiilor si autoritatilor publice centrale, precum si cadre in rezerva si in retragere din MAI.

Ziua Medicinei in sistemul apararii, ordinii publice, sigurantei nationale si autoritatii judecatoresti va fi marcata si printr-un simpozion aniversar organizat la Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne in cadrul caruia va fi realizata o trecere in revista a celor mai importante momente care au marcat dezvoltarea medicinei militare romanesti.

Aceasta manifestare va fi urmata de ceremonia avansarii in gradul profesional urmator inainte de indeplinirea stagiului minim a functionarilor publici cu statut special din cadrul unitatilor subordonate Directiei Medicale a MAI.

Si reprezentantii institutiilor medicale militare vor depune coroane la Monumentul Eroilor Sanitari.

"Cu prilejul aniversarii a 151 de ani de la infiintarea Corpului ofiterilor sanitari ai Armatei, reprezentantii institutiilor medicale militare vor depune coroane, de la ora 8,30, la Monumentul Eroilor Sanitari, iar incepand cu ora 11,30, la bustul fondatorului medicinei militare, general de divizie medic dr. Carol Davila, situat in incinta Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central (SUUMC)", precizeaza MApN intr-un comunicat remis marti Agerpres.

Seria momentelor comemorative va fi incheiata prin desfasurarea, incepand cu ora 12,00, in amfiteatrul din Ambulatoriul de specialitate al SUUMC, a unei festivitati aniversare.

Potrivit sursei citate, la eveniment au fost invitati reprezentanti ai conducerii Ministerului Apararii Nationale, ai institutiilor si autoritatilor publice centrale, ai mediului academic, cadre militare in activitate din structurile aflate in subordinea Directiei Medicale a Ministerului Apararii Nationale, precum si cadre militare in rezerva si in retragere.

Mircea Dusa, ministrul Apararii Nationale: Sunt mandru ca incepand cu anul 2010 avem un Serviciu Medical Militar de Urgenta, care functioneaza cu rezultate remarcabile

...

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/21-august_-Ziua-Medicinei-Militare_19107/

lauff lautf laurf