Imprimare

Aproximativ 4-6% dintre romani sufera de sindromul de apnee in somn

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Aproximativ 1 - 1,5 milioane de romani sufera de sindromul de apnee in somn, ceea ce reprezinta 4-6% din populatie, a avertizat joi, intr-o conferinta de presa, presedintele Societatii Romane de Pneumologie (SRP), dr. Florin Mihaltan.

Potrivit acestuia, exista trei tipuri de tratamente pentru acest sindrom, unul dintre acestea fiind realizat de pneumologi cu ajutorul unui aparat de presiune pozitiva continua, care asigura libertatea cailor aeriene inferioare. Cel de-al doilea tratament este realizat de catre specialistii ORL si consta in interventii chirurgicale la nivelul cailor respiratorii inferioare, pentru largirea acestora. De asemenea, specialistii in chirurgia buco-maxilo-faciala si stomatologii pot realiza o serie de proteze care largesc caile respiratorii.

"Tratamentul, in cazul in care nu se compenseaza, este unul destul de scump. Astfel, un aparat costa intre 600-1.500 de euro. De inchiriat este 100 de lei, la care se adauga pretul mastii, 100 de euro. In tara exista 80 de medici pneumologi care trateaza apneea in somn. Au fost tratati la Spitalul Marius Nasta, din 1996 incoace, o mie de pacienti de sindromul de apnee in somn", a afirmat presedintele SRP, potrivit Agerpres.

La randul sau, presedintele sectiei de Somnologie din cadrul SRP, dr. Oana Deleanu, a declarat ca, la nivel mondial, de aceasta afectiune sufera 9% dintre femei si 24% dintre barbati si se manifesta cu somnolenta in cazul a 2% din femei si a 4% din barbati.

"S-a constatat ca la persoanele care sufera de somnolenta riscul de a face accidente creste de 10 ori. Potrivit unor studii realizate pe soferii profesionisti, numarul de accidente rutiere creste de cinci ori, daca nu chiar mai mult. Tratamentul reduce numarul de cazuri si gravitatea accidentelor. Un sofer care are aceasta afectiune si nu a dormit de 20 de ore echivaleaza cu un sofer cu o alcoolemie de 0,08 si atunci reactiile sunt incetinite. soferii tratati de sindromul de apnee in somn sunt soferi normali. In alte tari, soferii profesionisti sunt testati la trei luni", a sustinut medicul pneumolog.

Ea a precizat ca, in acest sens, SRP pune la dispozitia celor interesati un chestionar elaborat de Societatea Europeana de Somnologie, care are ca scop identificarea persoanelor care sufera de somnolenta. Chestionarul este aplicat in 19 tari europene, rezultatele urmand a fi anuntate pe data de 15 octombrie, la Bruxelles. Chestionarul este accesibil AICI si pe site-ul Societatii Romane de Pneumologiei (AICI).

Prezent la conferinta, multiplul campion de raliu Titi Aur a afirmat ca oboseala la volan este una dintre cauzele care duc la producerea de accidente.

"Soferii sa constientizeze pericolul, si aici ma refer la toate cauzele care produc accidente. Trebuie sa apelam la specialisti atunci cand este necesar. Cand esti la volan, sa fii cat mai apt, pentru ca deplasarea cu masina pe strada este cea mai periculoasa meserie pe care o practicam. In lume mor, in fiecare an, peste 1,3 milioane de oameni in accidente de circulatie, iar in ultimul an in Romania au murit 2.048 de persoane", a spus Titi Aur.

Purtatorul de cuvant al Brigazii Rutiere Bucuresti, Andrei Codau, prezent la conferinta de presa, a avertizat si el ca oboseala la volan este una dintre cauzele producerii accidentelor.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Aproximativ-4-6_-dintre-romani-sufera-de-sindromul-de-apnee-in-somn_19110/

lauff lautf laurf