Imprimare

Radu Iordachel va contesta in instanta demiterea sa de la conducerea Institutului Cantacuzino

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Fostul director general al Institutului Cantacuzino, Radu Iordachel, demis de ministrul sanatatii la sfarsitul lunii iulie, in urma solicitarii Consiliului de Adminsitratie, a anuntat ca va contesta in "contencios-administrativ" masura revocarii sale din functie.

Deciza de schimbare a managementul institutiei a fost luata la solicitarea Consiliului de Administratie, care semnala o serie de nereguli in admintratea activitatii institutului.

"Motivele din raportul in baza caruia am fost inlaturat de la conducerea Institutului incrimineaza, dupa parerea mea, mai mult Ministerul Sanatatii. Eu voi contesta ca atare si voi face dovada ca nu au niciun fel de sustinere acuzele care mi se aduc", a spus Iordachel, intr-o conferinta de presa.

Iordachel sustine ca ministrul sanatatii nu a actionat conform legii numind in Consiliul de Administratie al Institutului Cantacuzino patru membri reprezentanti ai MS, hotarare ce ar incalca prevederile hotararii de infiintare si functionare a institutiei.

"Ministerul Sanatatii poate numi o singura persoana in Consiliul de Administratie, restul urmand sa fie specialisti cu inalta recunoastere in domeniul de activitate a Institutului. Mai mult, noua componenta a Consiliului de Administratie nu are nici pana astazi avizul Ministerului Educatiei Nationale", declara Iordachel.

Totodata, fostul director sustine ca o alta ilegalitate ar fi infiintarea postului de director general adjunct in cadrul Institutului, modificand organigrama institutului. Postul nou infiintat a fost ocupat de catre Antal Ovidiu, 'care nu intruneste calificarile necesare ocuparii acestei functii''.

Radu Iordachel nu este de acord nici cu decizia ministrului Nicolaescu care a solicitat ca intrunirile CA sa fie saptamanale, si nu lunare.

"Fiecare membru al CA beneficiaza de o indemnizatie in cuantum de 20% din salariul directorului general, iar aceste sedinte saptamanale nu au facut decat sa adanceasca si mai mult lipsa de lichiditati a Institutului, fiind de altfel inutile. Facand un calcul simplu, retributia se ridica undeva la 800 de lei pe sedinta, practic fiecare membru al CA a incasat aproape salariul directorului general in fiecare luna", a afirmat Iordachel.

In ceea ce priveste productia de vaccin antigripal romanesc, Radu Iordachel sustine ca intarzierile nu ii pot fi imputate.

El a mai spus ca actualul director al Institutului si fost director general adjunct, Ovidiu Antal, a realizat investitii, pe linia de vaccin antigripal, din cele 8 milioane de lei de doar 1,8 milioane lei, in conditiile in care acesta trebuia sa fie gata in luna noiembrie.

''Un alt motiv pentru care Institutul nu produce vaccinuri astazi este faptul ca linia de vaccinuri antigripale pentru care Ministerul Sanatatii a cheltuit un buget de aproape 10 milioane de euro din finantarea Bancii Mondiale - este vorba de un proiect demarat in 2007-2008 - nu a fost nici pana acum predat Institutului Cantacuzino. Lucrarea a fost contractata in 2007 si avea termen initial de finalizare in decembrie 2009. Aceasta linie nu poate fi predata in acest moment de catre Ministerul Sanatatii, pentru ca expertii straini care au venit sa omologheze, este vorba de firmele care au intervenit pe linia de fabricatie, au constatat ca aceasta nu corespunde din cauza unor deficiente tehnice in executie", a mai precizat Radu Iordachel.

Radu Iordachel este de parere ca vaccinul antigripal ar putea fi produs anul acesta numai daca se va lucra intr-un ritm alert, chiar cu o intarziere de o luna fata de termenul stabilit initial - luna noiembrie.

Revocarea din functie

Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu l-a revocat la sfarsitul lunii iulie pe Radu Iordachel din functia de manager al Institutului 'Cantacuzino'.

Printre neregulile semnalate se numarau: nepunerea in aplicare a masurilor de reorganizare asumate de directorul general, care priveau politica de personal, precum si a altor masuri organizatorice necesare functionarii Institutului; neaplicarea hotararii judecatoresti cu privire la plata unor drepturi salariale castigate in instanta, ceea ce constituie infractiune; scoaterea la concurs a unor posturi inainte de intrarea in vigoare a organigramei si organizarea concursului fara respectarea reglementarilor legale.

Alte nereguli vizau modificarea unor procese-verbale ale sedintelor CA, neconvocarea comitetelor de directie pentru a pune in aplicare hotararile CA si neindeplinirea angajamentelor privind demararea negocierilor contractului colectiv de munca, grave probleme de implementare in cazul mai multor proiecte finantate din fonduri europene derulate de Institut, releva raportul citat de Agerpres.

Ministerul Sanatatii nu revine asupra deciziei

In replica la declaratiile lui Radu Iordachel, Ministerul Sanatatii isi sustine toate punctele de vedere prezentate in urma Raportului Corpului de Control, care a fundamentat decizia revocarii din functie a fostului director general al Institutului Cantacuzino si considera ca decizia de a schimba managementul institutului a fost una corecta.

Ministerul Sanatatii a precizat ca de la data emiterii ordinului de revocare din functie a fostului director Radu Iordachel s-au luat o serie de masuri, astfel incat pana la sfarsitul acestui an Institutul Cantacuzino sa poata functiona eficient si sa-si poata onora obligatiile.

...

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Radu-Iordachel-va-contesta-in-instanta-demiterea-sa-de-la-conducerea-Institutului-Cantacuzino_19111/

lauff lautf laurf