Imprimare

Serviciile de ambulanta vor fi reorganizate pe regiuni

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministerul Sanatatii intentioneaza reorganizarea serviciilor de ambulanta din tara, prin crearea unor servicii regionale, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern lansat in dezbatere publica.

In nota de fundamentare a proiectului sunt prezentate motivele care stau la baza reorganizarii.

"La momentul actual sistemul de asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca din Romania sufera de grave neajunsuri care au fost semnalate de repetate ori. Problema majora o constituie separarea administrativa si operativa intre serviciile judetene de ambulanta din cadrul unei regiuni, ducand la disfunctionalitati grave in acordarea asistentei medicale de urgenta in zone apropiate din aceeasi regiune", se arata in nota de fundamentare.

Serviciile Judetene de Ambulanta functioneaza in zone administrative bine determinate, si care nu permit organizarea interventiei in mod eficient, se arata in document.

Astfel, de multe ori ambulanta intarzie in in diverse zone ale tarii, datorita lipsei unei ambulante disponibile in zona administrativa respectiva cand la distante mici se afla ambulante libere in zona administrativa limitrofa.

Reorganizarea la nivel regional este, in opinia ministerului, "unica solutie de remediere a problemelor de interventie si de promptitudine cu care ne confruntam".

Proiectul reorganizarii

  • Serviciul Regional de Ambulanta Nord Vest,
    se infiinteaza prin reorganizarea Serviciului judetean de ambulanta Cluj,
    si desfiintarea Serviciilor judetene de ambulanta Bihor, Satu Mare, Maramures, Bistrita-Nasaud si Salaj;
  • Serviciul Regional de Ambulanta Centru
    se infiinteaza prin reorganizarea Serviciului judetean de ambulanta Mures
    si desfiintarea Serviciilor judetene de ambulanta Alba, Sibiu, Brasov, Harghita si Covasna;
  • Serviciul Regional de Ambulanta Vest
    se infiinteaza prin reorganizarea Serviciului judetean de ambulanta Timis
    si desfiintarea Serviciilor judetene de ambulanta Arad, Hunedoara si Caras Severin;
  • Serviciul Regional de Ambulanta Sud Vest
    se infiinteaza prin reorganizarea Serviciului judetean de ambulanta Dolj,
    si desfiintarea Serviciilor judetene de ambulanta Mehedinti, Gorj, Valcea si Olt;
  • Serviciul Regional de Ambulanta Sud
    se infiinteaza prin reorganizarea Serviciului judetean de ambulanta Prahova
    si desfiintarea Serviciilor judetene de ambulanta Arges, Calarasi, Teleorman, Giurgiu, Dambovita si Ialomita;
  • Serviciul Regional de Ambulanta Sud Est
    se infiinteaza prin reorganizarea Serviciului judetean de ambulanta Constanta
    si desfiintarea Serviciilor judetene de ambulanta Braila, Buzau, Galati, Vrancea si Tulcea;
  • Serviciul Regional de Ambulanta Nord Est
    se infiinteaza prin reorganizarea Serviciului judetean de ambulanta Iasi
    si desfiintarea Serviciilor judetene de ambulanta Suceava, Botosani, Vaslui, Neamt si Bacau;


In subordinea serviciilor regionale de ambulanta vor fi servicii judetene de ambulanta, statii, substatii si puncte de lucru de ambulanta, unitati fara personalitate juridica, care vor functiona in vechile locatii.

Serviciile Regionale de ambulanta infiintate prin reorganizarea Serviciilor Judetene de Ambulanta vor asigura asistenta medicala de urgenta, transport sanitar asistat, consultatii de urgenta si transport sanitar neasistat de pe raza judetelor respective, dar pot interveni si in afara granitelor administrative in zone stabilite prin ordin al Ministrului Sanatatii pe principiul “celei mai apropiate resurse de caz” precum si in situatii de urgenta la dispozitia Dispeceratului.

Din punct de vederea administrativ, serviciile regionale de ambulanta preiau patrimoniul structurilor care se desfiinteaza in urma reorganizarii, stabilit pe baza bilantului contabil de inchidere la data predarii/preluarii, insotit de celelalte anexe potrivit metodologiei existente. De asemenea, la data intrarii in vigoare a hotararii de guvern ce va fi adoptata, personalul din cadrul serviciilor judetene de ambulanta se considera transferat in interesul serviciului si se preia cu aceleasi drepturi salariale de catre Serviciile Regionale de Ambulanta, cu incadrarea in normativele de personal stabilite potrivit prevederilor legale in vigoare.

Daca personalul de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar va fi preluat in totalitate, pentru personalul tehnic, economic, informatica, administrativ si de deservire preluarea se face cu respectarea normativului de personal in vigoare.

Finantarea Serviciilor Regionale de Ambulanta, inclusiv al Serviciului de Ambulanta Bucuresti Ilfov, se asigura de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sanatatii.

De asemenea, Serviciile Regionale de Ambulanta pot fi finantate si prin venituri proprii, prin asigurarea activitatii de transport asistat si neasistat pentru cazurile care nu se incadreaza in obligatiile de baza ale serviciilor regionale de ambulanta, precum si pentru asigurarea asistentei medicale in cazul manifestarilor sportive si a celor cu public larg, efectuate la cererea unor persoane fizice sau juridice, contra cost, sau a unor societati de asigurare private in baza unor contracte prealabile.

Veniturile proprii pot sa provina din :
a) transport sanitar asistat si neasistat, in conditiile in care nu face parte din obligatiile de baza ale serviciilor de ambulanta
b) asigurarea asistentei medicale la manifestari sportive si cu public larg
c) dobanzile incasate, in conditiile legii, la disponibilitatile banesti si la depozitele constituite din veniturile activitatii prevazute mai sus
d) donatii si sponsorizari

Regiunea Bucuresti-Ilfov: efecte benefice ale reorganizarii regionale

Proiectul privind infiintarea serviciilor regionale de ambulanta, pus in dezbatere publica, reprezinta un lucru foarte bun, considera seful Serviciului Ambulanta Bucuresti-Ilfov, Alis Grasu, citata de Agerpres.

...

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Serviciile-de-ambulanta-vor-fi-reorganizate-pe-regiuni_19113/

lauff lautf laurf