Nicolaescu: Distribuirea cardurilor de sanatate de catre medicii de familie este cea mai proasta solutie
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, la Alexandria, ca "distribuirea cardurilor de sanatate cu medicii de familie este cea mai proasta solutie" si ca se angajeaza sa pregateasca unui nou act normativ pana la 15 septembrie pentru rezolvarea acestei probleme, transmite Agerpres.
Dupa discutii incepute la Ministerul Afacerilor Interne si continuate la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, dar si cu Patronatul Medicilor de Familie si Societatea Nationala a Medicilor de Familie "s-au nascut o serie de elemente ce contureaza un set de solutii combinat", a precizat ministrul Eugen Nicolaescu.
Potrivit acestuia, astfel "se va putea apela la primarii, serviciile de evidenta a populatiei, posta si casele judetene de asigurari de sanatate pentru distribuirea cardurilor printr-un sistem mixt".
In opinia sa, vechiul act normativ "a fost o aberatie si de aceea este nevoie de o prevedere corecta, normala si mai ales aplicabila".
"Medicii de familie au fost insa de acord cu initializarea cardurilor, ceea ce este un lucru absolut corect", a spus Eugen Nicolaescu.
El a avut o participare activa la dezbaterea regionala organizata la Alexandria cu privire la reforma din sistemul sanitar, alaturi de specialisti din acest domeniu si autoritati din judetele Regiunii Sud-Muntenia, reuniunea fiind prima dintr-un program al Ministerului Sanatatii ce include ample consultari de acest fel in alte sapte centre din tara, care se vor finaliza pana la sfarsitul lunii septembrie.
Distribuirea cardului de sanatate este o problema spinoasa ce a opus CNAS medicilor de familie.
In luna iulie, presedintele CNAS, dr Cristian Busoi, a sustinut ca, odata ce va fi disponibil, cardul de sanatate sa fie distribuit si initializat de medicii de familie.
In replica, medicii de familie, prin vocea presedintelui SNMF, dr Rodica Tanasescu, s-au declarat importiva acestei actiuni sustinand ca distribuirea cardului "va omori consultatia" si ca nu doresc sa se transforme in factori postali.
Ministerul Sanatatii s-a implicat in acest conflict, incercand o mediere. In urma discutiilor, s-a cerut gasirea unor solutii pentru distibuirea cardului care sa nu implice medicii de familie.
Medicii de familie au gasit sustinere si in reprezentantii organizatiilor internationale, prof. dr. Job Metsemakers, presedintele Organizatiei Europene a Medicilor de Familie -WONCA Europe, si prof. dr. Michael Kidd, presedintele Organizatiei Mondiale a Medicilor de Familie (WONCA World).
Potrivit CNAS, pana la sfarsitul anului se vor produce aproape 7,5 milioane de carduri.
Sursa: PaginaMedicala.ro