Imprimare

Presedintele CNAS: exista in prezent mai multe discutii pentru o investitie masiva in aparatura de radioterapie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Cristian Busoi, a declarat marti, intr-o conferinta de presa sustinuta la Brasov, ca exista in prezent mai multe discutii la nivelul cel mai inalt pentru o investitie masiva in aparatura de radioterapie, transmite Agerpres.

"Aceasta investitie va fi pentru sistemul public si atunci vor fi tratati un numar foarte mare de bolnavi, fie daca aceste posibilitati financiare nu exista. Banii putini pe care ii avem putem sa suplimentam si pentru sistemul public, dar si pentru sistemul privat si atunci pacientii nu vor trebui sa plateasca o coplata atat de consistenta asa cum se intampla acum. Radioterapia este un subiect foarte mult discutat in ultima perioada. Exista o problema serioasa, exista liste de asteptare, de bolnavi oncologici care nu au sansa sa faca radioterapie pe banii Casei de Asigurari fara sa mai plateasca nimic suplimentar in sistemul de stat, pentru ca multe dintre spitalele oncologice nu au aparate adecvate si nu fac fata cererii. Pe de alta parte, exista initiative private importante asa cum se intampla si in judetul Brasov, dar care nu sunt finantate pentru ca nu avem acum baza legala astfel incat sa nu mai ceara si coplata diferita de la pacientii care au nevoie de radioterapie", a afirmat Cristian Busoi.

In opinia presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, trebuie luata cat mai repede o decizie si trebuie ca decidentii de la nivel guvernamental, pe baza datelor furnizate de CNAS, sa poata sa sustina o astfel de decizie.

"Din pacate, situatia este din ce in ce mai grava si un numar de pacienti care ar putea fi salvati sau carora li s-ar putea imbunatati ultima perioada a vietii, cei care nu mai pot fi vindecati in cazul cancerului sau cei care pleaca in strainatate ar putea sa fie rezolvati in sistemul de sanatate romanesc", a explicat Cristian Busoi.

Presedintele CNAS s-a intalnit marti, la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Brasov, cu furnizori de servicii de sanatate, manageri de spitale de stat si private, reprezentanti ai Colegiului Farmacistilor si Colegiul Medicilor, si a vizitat spitale de stat si private.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Presedintele-CNAS_-exista-in-prezent-mai-multe-discutii-pentru-o-investitie-masiva-in-aparatura-de-radioterapie_19120/

lauff lautf laurf