Imprimare

Studenti medicinisti recomanda promovarea drepturilor omului si a nediscriminarii in sistemul sanitar

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cursul optional "Etica si non-discriminarea grupurilor vulnerabile in sistemul de sanatate" este necesar atat in invatamantul universitar medical, cat si in unitatile sanitare din Romania, deoarece subiectele precum respectarea drepturilor pacientilor si obligatiile cadrelor medicale sunt prea putin abordate si cunoscute de catre viitorii profesionisti medicali, sustin reprezentantii studentilor de la trei universitati de medicina din tara, potrivit Agerpes.

Potrivit reprezentantilor medicinistilor, studentii si cadrele medicale ar trebui sa urmeze si cursul optional pentru buna informare a viitorilor medici, dar si cel pentru invatarea si recunoasterea unor probleme sociale existente in Romania.

Reprezentantilor studentilor din cele trei universitati de medicina din tara considera ca prestigiul unei universitati creste considerabil prin formarea unor medici de calitate, capabili sa se adapteze nevoilor pacientilor apartinand grupurilor vulnerabile.

Promovarea drepturilor omului in invatamantul universitar medical si fenomenul discriminarii grupurilor vulnerabile in sistemul de sanatate a fost abordat si dezbatut pe larg in cadrul atelierului national 'Sanatate, Nediscriminare, Interculturalitate', desfasurat la Eforie Nord.

Evenimentul a fost organizat de Asociatia pentru Dezvoltare si Incluziune Sociala (ADIS), in parteneriat cu Universitatea de Medicina si Farmacie 'Gr. T. Popa' Iasi, Universitatea de Medicina si Farmacie 'Iuliu Hatieganu' Cluj-Napoca, Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures si cu Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.

"Evenimentul, aflat la a doua editie, a fost organizat in cadrul proiectului 'Promovarea drepturilor omului si a nediscriminarii in invatamantul universitar medical din Romania' finantat de Comisia Europeana, prin Programul Tineret in Actiune, Actiunea 5.1 intalniri ale tinerilor cu responsabilii politicilor de tineret", se arata intr-un comunicat de presa al Asociatiei pentru Dezvoltare si Incluziune Sociala (ADIS) remis joi AGERPRES.

Asociatia pentru Dezvoltare si Incluziune Sociala (ADIS) este o organizatie neguvernamentala infiintata in anul 2009 care participa in procesul de elaborare si de implementare a politicilor publice pentru incluziunea sociala a grupurilor dezavantajate in general si a minoritatii rome in special. Incepand cu anul 2010 ADIS a dezvoltat si implementat trei proiecte de succes pentru crearea si introducerea in programa universitatilor de Medicina si Farmacie din Romania a cursului universitar "Etica si non-discriminarea grupurilor vulnerabile in sistemul de sanatate".

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Studenti-medicinisti-recomanda-promovarea-drepturilor-omului-si-a-nediscriminarii-in-sistemul-sanitar_19131/

lauff lautf laurf