Asiguratorul va putea interveni in procesul de mediere pacient - medic, in malpraxis
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca in cazurile de malpraxis este introdus pentru prima oara asiguratorul ca parte in procesul de mediere intre pacient si medic.
El a explicat ca un pacient nemultumit de servicii si care considera ca a fost prejudiciat poate solicita despagubire patrimoniala in cazul producerii unei leziuni sau o despagubire morala, fie ambele, prin Legea privind raspunderea civila a personalului medical pentru o posibila culpa medicala.
"Noi incercam sa-i oferim pacientului posibilitatea sa se inteleaga cu doctorul, utilizand serviciile pe care le pune la dispozitie asiguratorul, in sensul in care asiguratorul plateste un expert daca este nevoie sa spuna este sau nu este malpraxis sau in ce masura a produs un prejudiciu acelui pacient, deci nu-l costa pe pacient, ii oferim aceasta posibilitate. Ii oferim o suma de despagubire pe care asiguratorul de data aceasta este obligat sa o plateasca si, lucrul si mai important, oferim un termen in care sa aiba intelegerea, sa aiba loc negocierea amiabila, sase luni maximum. Dupa sase luni, daca nu s-a intamplat asta, pacientul poate sa se duca la instanta si instanta, dupa ani de zile, cum stim ca dureaza procesele in Romania, ii va spune: ai dreptul, nu ai dreptul, iti dau un leu, iti dau 100 de lei sau nu iti dau nimic. De la caz la caz", a spus Nicolaescu.
Sursa: PaginaMedicala.ro