Imprimare

Criza de asistenti medicali in spitalele publice din Romania

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In ultimii 5 ani sectorul sanitar public din Romania a pierdut 23.000 de asistenti medicali, adica aproximativ 20% din numarul asistentilor medicali, raportat la anul 2007, conform datelor Institutului National de Statistica, facute publice de Federatia "Solidaritatea Sanitara" din Romania.

Conform studiilor efectuate in ultimii 6 ani de Centrul de Cercetare si Dezvoltare Sociala „Solidaritatea”, intentia de migratie in cazul asistentilor medicali se mentine in continuare la cca. 15% din totalul personalului medical. Situatia sugereaza astfel ca sectorul sanitar din Romania risca sa ramana fara asistenti medicali in urmatorii ani.

Conform Federatiei "Solidaritatea Sanitara", scaderea numarului de asistenti medicali genereaza situatii dramatice, ce conduc la supraincarcarea cu sarcini a personalului si la depasirea constanta a programului de lucru, avand drept rezultat epuizarea celor ramasi dublata de cresterea riscului de erori profesionale.

Autorii comunicatului subliniaza faptul ca, desi Ministerul Sanatatii a acceptat solicitarea Federatiei de a introduce si asistentii medicali in proiectul pilot de salarizare a personalului din sanatate, acest lucru nu s-a intamplat inca. "Problema este departe de a-si gasi rezolvarea, fiind necesar un plan coerent de masuri pentru stimularea ramanerii in sectorul sanitar public, ale carui obiective sa se regaseasca in toate proiectele de legi ale reformei in sanatate, inclusiv in cele aflate in dezbatere publica."

Pentru aceeasi perioada (2007-2012) sectorul sanitar public a pierdut 780 de medici si 5408 salariati din categoria personalului auxiliar.

Analiza datelor furnizate de Institutul National de Statistica indica urmatoarea situatie a personalului medical in sectorul public:

Criza de asistenti medicali in spitalele publice din Romania

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Criza-de-asistenti-medicali-in-spitalele-publice-din-Romania_19136/

lauff lautf laurf