Congresul Asociatiei de Endocrinologie Clinica din Romania reuneste, la Cluj, specialistii in domeniu
Congresul Asociatiei de Endocrinologie Clinica din Romania reuneste, la Cluj-Napoca, la Universitatea de Medicina si Farmacie 'Iuliu Hatieganu', timp de patru zile, pana sambata, specialisti de renume din tara.
'In fiecare an, Asociatia de Endocrinologie Clinica din Romania (AECR) organizeaza propriul congres, iar in 2013 am revenit la Cluj-Napoca, pentru a doua oara in opt ani, datorita bunei organizari de aici si multumim colegei noastre clujence, prof. univ. dr. Ileana Duncea, pentru aportul substantial in acest sens. Participarea la acest eveniment este numeroasa si, desigur, interesata, cu un aport stiintific major. Sunt prezentate peste 75 de lucrari stiintifice, majoritatea cu autori tineri, cercetatori atestati', a declarat, presedintele AECR, prof. univ. dr. Constantin Dumitrache.
Referindu-se la patologia endocrina, presedintele AECR a aratat ca toate modificarile de hrana, de clima si de stil de viata sunt factori care determina, in progresie, bolile endocrine.
In urma cu 20 de ani, in Romania erau 100 de endocrinologi, acum sunt peste 500, asadar si depistarea bolilor se face altfel decat in trecut. Totusi, procentul cu care creste patologia endocrina este greu de apreciat.
Prof. univ. dr. Constantin Dumitrache a evidentiat ca endocrinologia este o disciplina de granita pentru toate specialitatile medicale.
La randul sau, dr. Camelia Procopiuc, membru in Consiliul medical al Institutului National de Endocrinologie 'C. I. Parhon' din Bucuresti a apreciat 'temele de dezbatere interesante, de actualitate, de la congres'.
'Manifestarea deschide noi perspective cercetarii. Este un congres care vizeaza domenii extinse. intalnirile dintre specialisti devin din ce in ce mai importante', a spus dr. Camelia Procopiuc.
Ceremonia de deschidere a reuniunii de la Cluj-Napoca s-a desfasurat, miercuri seara, in Aula UMF, fiind urmata de o ampla comunicare sustinuta de prof. univ. dr. Eduard Circo, seful sectiei de Endocrinologie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Constanta.
In discursul sau, el s-a referit la sindromul metabolic, obezitate, acizii grasi saturati, dispozitia adipozitatii, insulinorezistenta (absenta scaderii glicemiei sau scaderea ei in mica masura, dupa administrarea de insulina, n.r.), lectine - clasa de proteine sau glicoproteine, cu proprietati aglutinante fata de alte celule, care pot lega reversibil hidrati de carbon, fara a le modifica structura - flora intestinala si rolul nefast al antibioticelor asupra acesteia, precum si la infuzia probiotica umana ca o alternativa a tratamentului impotriva colitei pseudomembranoase.
Temele dezbatute la congres sunt Genotipul in patologia endocrina, Varsta si sistemul endocrin, Patologia endocrina a sistemului osos si 'Terapia cu GH (hormonul de crestere - GH/growth hormone - n.r.) la adult.
Evenimentul include si Seminarul de Endocrinologie Clinica si Moleculara, precum si simpozioane in care se va discuta despre osteoporoza severa, rolul tratamentului anabolic si terapia combinata in tratarea acesteia, dar si despre indicatiile si beneficiile terapiei cu hormoni de crestere la adult.
Congresul este organizat de Asociatia de Endocrinologie Clinica din Romania, in parteneriat cu Academia de stiinte Medicale, Institutul National de Endocrinologie 'C. I. Parhon' Bucuresti, UMF 'Iuliu Hatieganu', Directia de Sanatate Publica si Colegiul Medicilor din Cluj-Napoca.
Sursa: PaginaMedicala.ro