Imprimare

Premiera editoriala: „Manualul inimii”

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Houston NPA pregateste lansarea „Manualului inimii”, volum original semnat de un colectiv editorial condus de Prof. emerit dr. Dumitru Zdrenghea, seful sectiei de Cardiologie a Spitalului Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca.

„Manualul inimii” contine informatii concrete, fundamentate stiintific si prezentate intr-o forma accesibila publicului larg despre sanatatea inimii, o mare parte din capitole fiind dedicate preventiei bolilor cardiovasculare.

Lansarea oficiala a cartii va fi marcata la Cluj-Napoca, pe 28 septembrie (in ajunul Zilei Mondiale a Inimii, sarbatorita anual la 29 septembrie).

Statisticile situeaza Romania pe locul 3 in Europa la capitolul deceselor cauzate de boli cardiovasculare, dupa Bulgaria si Ucraina. Peste 60% dintre decesele inregistrate anual la noi in tara sunt cauzate de bolile cardiovasculare. Principalele cauze responsabile pentru aparitia a mai bine de 80% din aceste afectiuni sunt alimentatia nesanatoasa, fumatul si sedentarismul. In acest context, orice actiune dedicata preventiei si promovarii unui stil de viata activ este mai mult decât binevenita. Echipa condusa de prof. dr. Dumitru Zdrenghea isi propune sa responsabilizeze publicul cititor cu privire la propria sanatate si la importanta protejarii inimii de cele mai nocive obiceiuri contemporane (alcoolul, fumatul, mancarea nesanatoasa, stilul de viata sedentar).

„Manualul inimii” abordeaza aspecte medicale precum: ateroscleroza, dislipidemiile, colesterolul si trigliceridele, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, fumatul, obezitatea si obezitatea morbida, masurarea tensiunii arteriale si recuperarea cardiovasculara.

Autorii incearca sa raspunda unor intrebari de real interes pentru toti cei care isi doresc sa se tina departe de bolile cardiovasculare:
• Cum functioneaza inima?
• Care sunt cele mai frecvente afectiuni cardiace?
• Cum prevenim bolile cardiace?
• Ce este preventia secundara?
• Cum evaluam riscul cardiovascular?

La Conferinta de lansare a „Manualului Inimii” sunt invitati pacientii cu boli cardiovasculare, familiile lor, cadrele medicale interesate (cardiologi, internisti, medici de familie), reprezentantii autoritatilor, dar si toti cei care vor sa stie mai multe despre protejarea inimii impotriva riscurilor dezvoltarii unor afectiuni cardiovasculare.

Pe parcursul zilei, organizatorii vin si cu invitatie la miscare in aer liber. Astfel, in Cluj-Napoca vor fi inaugurate cateva circuite cardio (trasee care trebuie parcurse intr-un anumit interval de timp de catre pacientii cardiaci), actiune la care se pot inscrie toti doritorii, indiferent de varsta.

De asemenea, in centrul orasului (in zona Cazino-ului) va fi prezentat un program personalizat de exercitii fizice utile in mentinerea sanatatii inimii. Toti participantii la eveniment vor putea, de asemenea, sa beneficieze de o serie de testari gratuite: masurarea pulsului, a tensiunii arteriale, a indicelui de masa corporala.

Prof. dr. Dumitru Zdrenghea detine titlul de „Profesor Emerit” al UMF Cluj-Napoca si distinctia „Meritul Academic” al Academiei Române. A facut pionierat in multe arii ale cardiologiei clujene, fiind cel care a realizat primele ecocardiografii in Cluj si a implantat primele stimulatoare cardiace. Prof. Emerit. Dr. Zdrenghea a condus 33 de doctorate, a scris peste 70 de articole in baze de date internaţionale si este autorul a mai multe carti medicale. Specialist in cardiologia intervenţionala, hemodinamica si electrofiziologie endocavitara, autorul „Manualului Inimii” este membru al Societatii Europene de Cardiologie si al Asociatiei Europene pentru Preventie si Reabilitare Cardiovasculara.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Premiera-editoriala_-_Manualul-inimii__19147/

lauff lautf laurf