Update: Medicii vor protesta in septembrie si octombrie pentru minimum 6% din PIB
UPDATE ora 14.00: Coalitia profesionistilor din sistemul sanitar a adoptat calendarul miscarilor revendicative. Intre 18 si 27 septembrie, va fi organizat un pichet in fiecare zi in fata Ministerului Sanatatii si Ministerului de Finante, iar in luna octombrie un miting in fata Guvernului.
Intre 9 si 13 septembrie, liderii organizatiilor membre din judete vor constitui coalitia la nivel local si vor inmana revendicarile generale si specifice prefectilor. In ziua de 17 septembrie va fi organizata o noua sedinta a Coalitiei si vor fi analizate actiunile realizate pana atunci.
Reunita in sedinta, Coalitia profesionistilor din sistemul de sanatate a aprobat lista revendicarilor comune tuturor organizatiilor membre.
Profesionistii din sanatate solicita:
- Minimum 6% din PIB alocat Sanatatii
- O legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat;
- O lege a salarizarii specifica sistemului de sanatate;
- Apararea demnitatii si renuntarea la denigrare profesionistilor de catre autoritatilor;
- Organizarea unitatilor medicale cu paturi in sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte si de calitate pentru pacienti;
- Consultarea reala a Coalitiei profesionistilor din sanatate cu privire la orice masura ce poate afecta functionarea sistemului de sanatate.
Coalitia profesionistilor din sistemul de sanatate a primit doi membrii noi: Societatea Medicilor din Colectivitatile de Copii Tineri si Asociatia Medicilor Rezidenti din Romania.
---
Coalitia profesionistilor din sanatate, din care fac parte Colegiul Medicilor din Romania, Colegiul Medicilor Dentisti, Colegiul Farmacistilor din Romania, Colegiul Psihologilor din Romania, Ordinul Asistentilor, Sindicatul Sanitas, Camera Federativa a Medicilor din Romania, ar putea anunta dupa intalnirea de vineri calendarul miscarilor de protest.
Membrii coalitiei doresc rectificarea pozitiva a bugetului pentru sanatate, dublarea veniturilor rezidentilor si o lege speciala a salarizarii care, in esenta, sa prevada o baza, la care sa se aplice apoi criterii de performanta.
Reprezentantul CMR Vasile Astarastoae declara in luna iulie ca salarizarea de baza ar trebui sa se ridice la trei salarii medii pe economie, iar Guvernul ar trebui sa gaseasca 20 de milioane de euro pentru cresterea salariilor celor 16.000 de rezidenti, conditie care nu este negociabila.
Prof. dr. Vasile Astarastoae sublinia ca, daca nu exista disponibilitate pentru a rezolva aceste probleme, in luna septembrie vor incepe actiuni de protest pe plan local - pichetari ale sediilor prefecturilor, consiliilor judetene -, apoi in plan central - pichetari la Ministerul Sanatatii, Ministerul de Finante, Guvern. Daca nu se vor rezolva problemele, se va trece la actiuni de protest, CMR fiind dispus sa mearga pana la a le propune medicilor sa demisioneze, a adaugat el.
in Romania sunt 39.830 de medici, iar in primele trei luni ale anului au plecat din tara 580. Numarul rezidentilor este de 16.000, al medicilor dentisti 15.875, al psihologilor - 15.000, iar numarul asistentilor de aproximativ 140.000.
Sursa: PaginaMedicala.ro