Imprimare

SJU Targu Mures, in proiectul-pilot referitor la statutul spitalelor

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Targu Mures va figura printre cele 12 unitati spitalicesti din tara care vor implementa proiectul-pilot referitor la statutul spitalelor, al carui proiect de lege este in dezbatere publica.

Eugen Nicolaescu a facut acest anunt dupa ce a avut o intrevedere cu conducerea SCJU Targu Mures, aratand ca, desi nu exista inca norme pentru o astfel de selectie, intrucat legea nu e adoptata, este spitalul muresean este printre primele din tara care are statut de spital regional de urgenta si de complexitatea cauzelor care sunt rezolvate aici.

'Am discutat despre cum se va aplica legea salarizarii medicilor si cea privind statutul spitalului. Am luat deja decizia ca spitalul din Targu Mures sa intre in cele 12 spitale-pilot. Are statut de spital regional de urgenta, are toata complexitatea care sa ne dea, ulterior, constatari semnificative, pe care sa le utilizam in cursul derularii pilotului, pentru eventuale corectii, pentru eventuale modificari in legislatie (...)Avem niste criterii la care ne-am gandit, dar e clar ca va trebui sa alegem si spitale foarte complexe, care sa ne dea o cazuistica pe care sa putem judeca - cu cat e mai complexa activitatea, cu atat vom avea informatii mai multe si mai utile', a sustinut ministrul Sanatatii.

Ministrul Sanatatii a precizat ca este imposibil ca SCJU Targu Mures sa nu fie printre spitalele-pilot care sa aplice noua strategie de reforma, dar ca, pentru selectarea celorlalte spitale vor fi introduse o serie de criterii.

'Probabil ca vom avea cel putin doua spitale de acest statut, regional, cel putin doua spitale judetene de urgenta clinice, deci universitare, poate si spitale judetene neclinice, deci neuniversitare, vom avea spitale monospecialitate - institute (...)putem sa inventariem multe: poate unul de inima, poate unul de plamani s.a.m.d. si ceva spitale municipale si orasenesti, unde avem o cu totul alta cazuistica, avem alte specialitati si putem sa vedem ce influenta au si asupra lor proiectele de lege pe care le punem in practica. Deci aceste criterii le vom gandi de asa natura incat sa obtinem noi foarte multe informatii bune, cu care sa operam ulterior', a mai spus Nicolaescu.

Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica un proiect legislativ ce isi propune sa selecteze 12 spitale-pilot din Romania in care vor avea loc primele schimbari in ceea ce priveste independenta spitalelor, organizarea acestora, conditiile de angajare ale medicilor si salarizarea acestora. Conform acestui proiect, spitalele vor fi clasificate ca spitale-pilot de interes national (regionale si de urgenta) sau spitale-pilot de interes local (municipale si orasenesti).

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/SJU-Targu-Mures_-in-proiectul-pilot-referitor-la-statutul-spitalelor_19152/

lauff lautf laurf