Imprimare

Centru-pilot de pregatire in domeniul chirurgiei cardiace la copii, la Targu-Mures

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat astazi, intr-o conferinta de presa, ca va initia procedurile pentru infiintarea, la Targu Mures, a unui centru-pilot de pregatire in domeniul chirurgiei cardiace la copii, care sa pregateasca specialisti atat pentru Spitalul Marie Curie din Bucuresti, cat si pentru centre ca Iasi si Timisoara.

'Experienta de la Targu Mures, cadrele medicale de exceptie pe care le avem trebuie sa le utilizam in pregatirea si altor specialisti din Romania si acest lucru se poate realiza corect, se poate in cele mai bune conditii aici, la Targu Mures. Noi va trebui sa ajutam din punct de vedere logistic si poate, la inceput, si putin financiar, ca sa putem sa realizam acest centru care, in circa un an de zile, sa poata sa devina functional', a aratat ministrul.
Nicolaescu sustine ca centrul de la Targu Mures va fi cel care 'ne va ajuta sa pregatim in continuare medici specialisti in domeniu pentru celelalte centre din tara, pe care le vom dezvolta in urmatorii ani, la Iasi si la Timisoara'.

Potrivit ministrului, in cadrul unor discutii avute vineri cu conducerea Institutului de Urgenta de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures s-a decis ca seful acestui institut, dr. Horatiu Suciu, impreuna cu echipa sa sa suplineasca si criza de specialisti de la Spitalul 'Marie Curie' din capitala, unde exista aparatura performanta, insa nu exista personal.

'Tot azi am vorbit cu Horatiu Suciu sa aducem asistente medicale de la 'Marie Curie', aici, la Targu Mures, la IBCvT ca sa fie pregatite sa poata sa urmareasca actul medical in blocul operator si in terapie intensiva. Pe masura ce vom realiza acest pregatiri, Suciu cu echipa lui va merge si vor face operatii la Marie Curie. Cu alte cuvinte, la Marie Curie vom avea alternativ utilizarea infrastructurii de catre o echipa din Italia si din Targu Mures, timp de 2 ani de zile, pana cand vom avea echipele noastre gata pregatite si vor incepe singure sa opereze', a afirmat ministrul Sanatatii.

Eugen Nicolaescu a subliniat ca Spitalul 'Marie Curie' 'este un esec de management din 2010 incoace', ca acolo exista o investitie nepusa in functiune.

'Exista multe constatari care m-au determinat sa schimb managerul', a spus Nicolaescu.

Ministrul sustine ca noul manager a asigurat deja cea mai mare parte a asistentilor medicali si a viitorilor medici care vor intra in programul de pregatire cu Clinica San Donato din Italia, astfel incat, in urmatorii doi ani, sa existe specialisti la nivelul de competenta cerut de normele medicale.

'Pana atunci, in acordul parteneriatului pe care l-am facut cu clinica din Italia, odata la 6 luni, o echipa italiana, impreuna cu cei pe care noi ii pregatim la ei, vor veni si vor face cateva operatii la 'Marie Curie'. in felul acesta vom incepe sa utilizam infrastructura pe care o avem acolo', a precizat Eugen Nicolaescu.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Centru-pilot-de-pregatire-in-domeniul-chirurgiei-cardiace-la-copii_-la-Targu-Mures_19151/

lauff lautf laurf