Imprimare

Nicolaescu ia in calcul includerea programelor nationale in pachetul de baza

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat joi, la Sighisoara, in cadrul dezbaterii organizate in Regiunea Centru pe proiectele de acte normative referitoare la reforma sistemului de sanatate publica, ca asteapta propuneri de la profesionistii in domeniu daca se doreste sau nu includerea programelor nationale in pachetul de baza, anunta Agerpres.

'Pachetul de baza este temelia reformei in sanatate. Astazi noi nu spunem adevarul asiguratilor. Noi le spunem oamenilor ca le dam tot. E adevarat? Nu-i adevarat. Le dam cat avem buget, asta e realitatea, nu dam un leu in plus pentru ca nu avem de unde. Mai sunt niste spitale care mai fac niste servicii peste contract si raman cu ele in brate si acele spitale o sa aiba arierate. Alta explicatie nu avem si atunci noi stim ca oamenii isi pun sperante ca au dreptul la tot ce cred ei in momentele de situatii de suferinta, in situatiile nefericite de boala, dar noi trebuie sa le spunem adevarul. Numai atat putem sa dam cetatenilor romani care au dreptul la pachetul de baza (...) Pachetul de baza: servicii de preventie, servicii de urgenta, serviciile oferite de medicul de familie, servicii la nivel de ambulatoriu si spital. si - nu am luat o decizie inca - astept propuneri daca sa includem si programele nationale sau acestea sa le urmarim separat. E cumplit de grea decizia', a aratat Nicolaescu.

Ministrul Sanatatii a aratat ca pachetul de baza se adreseaza tuturor cetatenilor romani, indiferent ca sunt asigurati sau neasigurati, asa cum prevede Constitutia, care obliga statul roman sa asigure principalele servicii medicale, sa nu puna in pericol viata oamenilor.

'Noi spunem ca aceste servicii medicale esentiale se grupeaza in pachetul de baza. Atunci noi va trebui sa definim tipul si serviciile furnizate avand in vedere medicina bazata pe dovezi, nu ceea ce ni se pare, nu ceea ce credem, nu ceea ce am vrea, ci ceea ce este cu adevarat bazat pe dovezi. Vom vedea cum sunt cheltuiti banii publici avand acest pachet de baza, pentru ca el trebuie sa cuprinda solutiile cele mai eficiente pornind de la faptul ca bolile cele mai frecvente cu costurile cele mai mici inseamna ca acelea trebuie cu prioritate sa le includem in pachetul de baza, ca in pachet nu vor fi incluse servicii care nu sunt dovedite a avea un beneficiu. Este prea important acest lucru ca sa nu ne aplecam asupra lui cu foarte multa atentie', a sustinut acesta.

Eugen Nicolaescu a afirmat ca acest pachet de masuri reprezinta o schimbare fundamentala in societatea romaneasca, in sensul ca 'inseamna sa trecem de la o minciuna perpetua de 70 de ani, la un adevar dureros'.

'Dar e un adevar. tara asta atata poate si noi trebuie sa spunem (...) indiferent cine suntem, cu responsabilitati, trebuie sa le spunem oamenilor adevarul. Din 5,5% cat plateste angajatul si 5,2 % cat plateste angajatorul si cat mai suporta bugetul de stat putem sa dam un pachet de baza. Dar acel pachet de baza trebuie sa il dam cand omul are nevoie, trebuie sa il dam la un standard de calitate pe care il vom defini si trebuie sa il dam fara spaga, ca lucrurile sa fie clare. Daca spunem ca in pachetul de baza ii facem o operatie de apendicita, atunci acea operatie de apendicita trebuie facuta ca la carte, conform standardului si omul nu e chemat de acasa cu materiale sanitare, cu medicamente. I se asigura acel serviciu medical la standardul pe care l-am stabilit. Nu e placut, nu e popular, dar e real si adevarat', a mai spus Nicolaescu.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, se afla la Sighisoara la consultarea specialistilor in domeniul medical in legatura cu definitivarea unor proiecte de acte normative.

In cadrul discutiilor sunt abordate directiile de reforma privind restructurarea si reorganizarea sistemului sanitar, proiectul pilot de crestere a veniturilor medicilor din unitatile sanitare publice cu paturi, legea raspunderii civile a personalului medical (malpraxis), proiectul de modificare a statutului spitalelor, principii si elemente definitorii ale pachetului de servicii medicale de baza.

La dezbaterea de la Sighisoara participa reprezentanti ai sistemului sanitar din judetele Mures, Alba, Brasov, Sibiu, Covasna si Harghita, precum si angajati ai directiilor de sanatate publica, presedintii caselor judetene de asigurari de sanatate, managerii spitalelor publice, reprezentanti ai Colegiului Judetean al Medicilor, ai Colegiului Judetean al Farmacistilor, ai Asociatiilor judetene ale pacientilor, ai societatilor si patronatelor judetene ale medicilor de familie, ai organizatiilor sindicale judetene.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Nicolaescu-ia-in-calcul-includerea-programelor-nationale-in-pachetul-de-baza_19149/

lauff lautf laurf