Imprimare

IBC Timisoara asteapta acreditarea pentru reluarea transplantului cardiac

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Chirurgii cardiologi de la Institutul de Boli Cardiovasculare (IBC) din Timisoara asteapta acreditarea din partea Ministerului Sanatatii pentru a putea relua transplantul cardiac in clinica, a declarat marti profesorul universitar dr. Marian Gaspar, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul IBC Timisoara, potrivit Agepres.

Conform acestuia, anul trecut s-au efectuat 400 de transplanturi: 44 de cord, 231 de rinichi, 128 de ficat, 8 de pancreas. Programul a fost intrerupt din motive de finantare, iar acum, specialistii doresc sa reia activitatea de transplant cardiac, la asigurarile ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, ca banii exista.

"Este un fond separat pentru Programul de Transplant, dar nu a fost folosit in ultimii 2 ani de cele doua centre acreditate, cel de la Targu Mures si Spitalul Floreasca Bucuresti", a completat medicul timisorean.

Motivul care le da cele mai intemeiate sperante medicilor de la IBC Timisoara este cel al cresterii numarului si calitatii managementului donorilor in Spitalul Judetean Timisoara.

Spitalul Judetean Timisoara este recunoscut ca un centru foarte eficient, cu peste 20 de recoltari de organe pe an.

"In cadrul institutului nostru, Programul de Transplant Cardiac a fost organizat din 1997, rezultatul fiind prima recoltare de cord la Timisoara, in ianuarie 2000 (cordul fiind transplantat la Targu Mures, la prof. dr. Radu Deac), iar in luna mai a fost efectuat primul si singurul transplant, la un tânar de 16 ani, in Timisoara", a spus prof. Marian Gaspar.

In opinia lui Gaspar, poate fi reluat si Programul de Transplant Renal din Clinica de Urologie a Judeteanului timisorean, condusa de prof. dr. Viorel Bucuras.

Profesorul a afirmat ca in perioada 28-31 august a vizitat cel mai mare Spital Universitar din Zagreb (Croatia), 'Rebro', la invitatia prof. dr. Bojan Biocina - seful Departamentului de Chirurgie si Transplant Cardiac, pentru a stabili un program de colaborare .

'Am ales sa vizitez Clinica din Zagreb, fiind prieten vechi cu prof. dr. Biocina (care a vizitat Timisoara in 2007 si in 2011), cunoscând traditia de peste 25 de ani (primul transplant cardiac in Croatia a fost efectuat in 1988) si rezultatele deosebite pe care le are Spitalul Universitar 'Rebro'. in anul 2012, Croatia a fost pe primul loc in lume in privinta numarului de proceduri - transplant de organe pe milionul de locuitori, inaintea Norvegiei, a SUA, a Germaniei si a Spaniei', a marcat Marian Gaspar.

Prof. dr. Marian Gaspar a fost invitat si la Ministerul Sanatatii din Zagreb, unde a fost primit de Mirela Busic, asistent al ministrului croat pe probleme de transplant si biomedicina, având discutat despre organizarea sistemului de Transplant de Organe din Croatia, integrarea in structurile Eurotransplant si despre posibila colaborare intre centrele noastre, precum si cea la nivel de ministere si de Comisii nationale de transplant.

'Rezultatul acestei vizite sper sa fie colaborarea pe termen lung intre clinicile noastre universitare, in problema transplantului cardiac, sa incepem prin a trimite medici cardiologi, anestezisti si anatomopatologi, care sa fie instruiti specific la Zagreb si sa continuam prin programe comune', a precizat prof. dr. Marian Gaspar.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/IBC-Timisoara-asteapta-acreditarea-pentru-reluarea-transplantului-cardiac_19141/

lauff lautf laurf