Medicii de familie: in sedintele Coalitiei nu s-a discutat despre anularea contractelor cu Casele de asigurari ca masura de protest
Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) si Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) infirma infiormatiile aparute in presa potrivit carora medicii de familie ar fi pregatiti sa-si rezilieze contractele cu CNAS, ca masura in cadrul protestelor anuntate de Coalitia profesionistilor din sanatate.
Coalitia a adoptat vineri, 6 septembrie, calendarul miscarilor revendicative si a aprobat lista revendicarilor comune tuturor organizatiilor membre.
Profesionistii din sanatate solicita:
- Minimum 6% din PIB alocat Sanatatii
- O legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat;
- O lege a salarizarii specifica sistemului de sanatate;
- Apararea demnitatii si renuntarea la denigrare profesionistilor de catre autoritatilor;
- Organizarea unitatilor medicale cu paturi in sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte si de calitate pentru pacienti;
- Consultarea reala a Coalitiei profesionistilor din sanatate cu privire la orice masura ce poate afecta functionarea sistemului de sanatate.
Potrivit calendarului actiunilor de protest, intre 9 si 13 septembrie, liderii organizatiilor membre din judete vor constitui coalitia la nivel local si vor inmana revendicarile generale si specifice prefectilor. In ziua de 17 septembrie va fi organizata o noua sedinta a Coalitiei si vor fi analizate actiunile realizate pana atunci.
Nerezolvarea revendicarilor va determina o succesiune de actiuni de protest. Astfel, intre 18 si 27 septembrie, va fi organizat un pichet in fiecare zi in fata Ministerului Sanatatii si Ministerului de Finante, iar in luna octombrie un miting in fata Guvernului.
In ceea ce ii priveste pe medicii de familie, in presa a aparut o informatie portivit careia acestia ar putea renunta la contractele cu Casele de Asigurari, ca masura de protest.
Informatia este insa infirmata de reprezentantii medicilor de familie.
"In sedinta Consiliului National al CMR nu a fost nicidecum vorba si nu s-a discutat de „anularea contractelor medicilor de familie cu casele de asigurari”. Aceste masuri extreme, de nesemnare sau de denuntare/reziliere a contractelor noastre au fost folosite de medicii de familie in situatii limita, cand toate caile de comunicare si toate argumentele nu au mai folosit la nimic. In acest moment NU este vorba de asa ceva si speram sa ne rezolvam problemele specifice pe calea fireasca a dialogului, a negocierilor, a argumentelor. Asemenea decizii extreme sunt intotdeauna atent gandite de organizatiile noastre, dupa consultari serioase cu toate asociatiile si patronatele afiliate. Insistam asupra faptului ca actiunile care ne privesc trebuie sa fie hotarate impreuna cu noi" se arata intr-un comunicat de presa al SNMF si FNPMF.
In legatura cu solicitarile Coalitiei, medici de familie spun ca le sustin in totalitate.
"Medicii de familie au sustinut constant de-a lungul timpului necesitatea unui sistem sanitar sanatos si echilibrat. Dintre solicitarile majore dorim si am sustinut intotdeauna revigorarea unui sistem medical sarac, imbunatatirea serviciilor acordate pacientilor, alocarea celor minimum 6% din PIB pentru sanatate, ca in orice tara a Uniunii Europene (ceea ce noi am sustinut si intr-o initiativa legislativa inca din 2009). Sustinem deasemenea o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a medicului, performanta profesionala precum si toate actiunile ce vizeaza demnitatea medicului si contracareaza denigrarea in corpore a corpului profesional medical in societatea romaneasca. Ne dorim o activitate centrata pe nevoile medicale ale pacientilor, cu mai putina birocratie, cu cresterea rolului preventiei in sistemul de sanatate", spun reprezentantii medicilor.
Insa se impun unele precizari, arata acestia.
"Intotdeauna am precizat ca ne intereseaza exclusiv politica sanatatii si problemele sistemului medical, nedorind sa fim implicati in alte tipuri de actiuni. Am fost, suntem si vom fi membri firesti ai Colegiului Medicilor din Romania, intelegem si dorim o asezare fireasca a medicilor in sistemul valoric al societatii noastre. Sustinem in general actiunile CMR, ca organism al tuturor medicilor din Romania, dar nu putem accepta decizii ale Coalitiei, decizii care fac referire la medicii de familie, fara a fi consultati. In acelasi timp, mentionam ca suntem angajatori, NU salariati si nu putem avea actiuni pur sindicale, urmand a decide impreuna caile prin care vom actiona pentru realizarea aceste solicitari ale tuturor medicilor", se arata in comunicat.
In concluzie, reprezentantii medicilor de familie sustin ca este vorba probabil de o neintelegere, caci "medicii de familie, profesionisti si manageri ai cabinetelor lor, nu s-au exprimat in favoarea rezilierii contractelor cu casele de asigurari, masura extrema la care speram sa nu mai fim nevoiti vreodata sa ajungem".
Sursa: PaginaMedicala.ro