Sindicatele nu sunt de acord cu schimbarea statutului spitalelor
Angajatii din sanatate se opun "din rasputeri" proiectului-pilot de schimbare a statutului spitalelor, pentru ca, in opinia lor, "aparitia SRL-urilor, a SA-urilor si a ONG-urilor va distruge tot ce inseamna sistemul spitalicesc din Romania", a declarat, luni, la Alba Iulia, prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi.
"Cu ce se imbunatateste sistemul sanitar prin proiectul de lege care lasa autoritatile locale, care, in general, au dat rateuri cu spitalele, sa le transforme in SRL-uri? (...). Transformarea intr-un ONG ii da dreptul managerului sa faca presiuni asupra salariatilor sa-i transforme in PFA. Ce va incasa bugetul de stat daca in Spitalul Judetean Alba am 1.000 de PFA-uri?", a spus liderul de sindicat.
Prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas a mentionat ca, daca revendicarile comune ale Coalitiei profesionistilor din sistemul de sanatate nu vor fi solutionate, in luna noiembrie "se va intra in greva generala". Pana atunci insa, conform lui Sepi, in toate judetele vor fi depuse la prefecturi, in aceasta saptamana, memorii cu aceste revendicari, pentru a fi inaintate mai departe Guvernului.
El a subliniat ca, intre 18 si 27 septembrie, zilnic, cate 120 de persoane din cate sase judete, vor picheta ministerul sanatatii, urmand ca, in octombrie, sa se desfasoare un miting si un mars la Bucuresti.
Principalele revendicari sunt un minimum de 6% din PIB alocat sanatatii, o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat de sanatate, o lege a salarizarii specifice sistemului de sanatate si organizarea unitatilor medicale cu paturi in sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte si de calitate pentru pacienti.
"Referitor la alocarea a 6% din PIB, suntem constienti ca nu poate fi un efort dintr-odata. Ceea ce am cerut ministerului si guvernului este o crestere progresiva, astfel incat in urmatorii trei ani de mandat ai USL-ului sa se ajunga la 6%. Cresterile salariale, la fel. Nu suntem atat de naivi incat sa credem ca putem dubla salariile in sanatate dintr-odata, cu toate ca ar fi o reparatie morala fata de ceea ce ni s-a intamplat. Dar intr-un mod progresiv, putem etapiza in trei ani sa crestem salariile, pentru ca nu se mai poate asa", a conchis prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas.
Sursa: PaginaMedicala.ro