Prof.dr. Anca Lupu: Diagnosticul de limfom nu inseamna o condamnare, ci inceputul unei lupte ce trebuie finalizata prin victorie
In Romania se inregistreaza anual aproape 1.400 de cazuri noi de limfom non-hodgkinian si aproape 250 de cazuri noi de limfom Hodgkin, a declarat prof.dr. Anca Lupu, cu ocazia lansarii primului "Dictionar de limfom" destinat pacientilor.
"Limfoamele sunt non-Hodgkin si Hodgkin, primele fiind cele mai frecvente cancere ale tesutului limfopoetic", a declarat prof. dr. Lupu. Specialistul hematolog a insistat asupra constientizarii pericolului acestor boli maligne si asupra necesitatii diagnosticului lor precoce.
Conform unui raport publicat in 2009 in Journal of American Physicians and Surgeons, in perioada 1990-2008 si-au pierdut viata prin calamitati naturale (inundatii, furntuni, temperaturi extreme, incendii etc.) aproape 34.000 de persoane. Limfomul non-Hodgkin a ucis, numai in 2008, peste 100.000 de persoane, potrivit Globocan 2008.
"Diagnosticul (de limfom, n.r.) nu inseamna o condamnare, ci inceputul unei lupte ce trebuie finalizata prin victorie", a spus prof.dr. Anca Lupu.
In intreaga lume sunt peste 1 milion de persoane cu limfom. Potrivit ultimelor date statistice, in Romania se inregistreaza anual 1.392 de noi de limfom non-hodgkin si 242 de cazuri noi de limfom Hodgkin.
In marea majoritate a cazurilor, simptomele sunt nespecifice, precum scaderea in greutate, transpiratiile nocturne, febra/subfebra, dar manifestarea cea mai frecventa este adenopatia cu caracter tumoral.
"Pentru diagnostic e obligatorie biopsia", insista prof.dr. Lupu, care a atras atentia ca extragerea chirurgicala a ganglionului afectat nu este o manevra terapeutica, dar examinarea in laborator a tesutului recoltat permite un diagnostic de certitudine si adoptarea unei atitudini terapeutice corecte.
Astfel, daca in cazul bolii Hodgkin tratamentul inplica chimioterapia si, uneori, radioterapia, in cazul limfoamelor non-hodgkin, de obicei mult mai agresive, standardul de aur este terapia personalizata, ce combina chimioterapia cu anticorpii monoclonali.
Dictionarul de Limfom
Lansarea acestei lucrari se inscrie intr-o campanie mai larga a Asociatiei Bolnavilor cu Limfoame ce isi propune cresterea constientizarii de catre marele public a problemei pe care o reprezinta aceste boli.
"In orice societate moderna, accesul la informatie este esential, devenind cu atat mai important in cazul acestei boli, care este pe cat de agresiva, pe atat de putin cunoscuta", a declarat dr. Radu Niculescu, presedintele Asociatiei Bolnavilor cu Limfoame.
Lucrarea, realizata sub girul prof.dr. Anca Lupu si ale dr. Radu Niculescu, va fi disponibila marelui public din 13 septembrie, impreuna cu ziarul Libertatea.
Pe data de 15 septembrie se celebreaza Ziua Internationala a limfomului malign.
Sursa: PaginaMedicala.ro