Prima sectie de cardiologie destinata exclusiv copiilor a fost inaugurata la Spitalul „Marie Curie”
Sectia de Cardiologie de la Marie Curie este singura sectie de cardiologie cu internare din Bucuresti dedicata exclusiv copiilor.
In a doua jumatate a anului 2011, Spitalul de copii Marie Curie nu mai avea sectie de cardiologie, singurul cardiolog angajat al spitalului, Dr. Eliza Cinteza, fiind in concediu post-natal.
Odata cu angajarea celor 2 cardiologi (Dr. Alin Nicolescu si Dr. Cristina Filip), pe schema de personal a Departamentului de cardiochirurgie, incepand cu 1 ianuarie 2012, s-a repus in functiune Sectia de cardiologie a spitalului.
Numai in 2012, medicii au consultat in micul lor cabinet de la parter peste 4.300 de pacienti. Anul acesta pana la inceputul lunii septembrie 3400 de copii au trecut pragul clinicii pentru investigatii iar 300 din ei au ramas pentru internare.
La renovarea si modernizarea sectiei de cardiologie de la etajul 5 al spitalului au contribuit doua companii private si Ministerul.
Ministerul Sanatatii a contribuit prin Programul de dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice, cu aparatura (ecograf, monitoare).
In sectia de Cardiologie pediatrica de la Marie Curie exista acum 4 saloane, o camera de tratamente si un cabinet de consultatii.
Sectia poate primii pana la 10 copii, in Bucuresti vin pentru diagnosticare copii din toata tara care la nevoie pot fi internati pentru investigatii mai amanuntite sau echilibrare cardiaca.
Prezent la inaugurarea oficiala a sectiei de cardiologie, managerul spitalului, Daniel Buzatu, a precizat ca o alta sectia de chirurgie cardiovasculara va fi gata in doua sau trei saptamani.
"In acest moment nu avem medici angajati pe chirurgie cardiovasculara. Vom avea in cursul anului viitor, peste doi ani, pentru ca se specializeaza mai greu. Urmeaza sa plece la specializare o echipa de patru persoane pentru ATI si sase persoane pentru blocul operator. Se gasesc foarte greu persoane pregatite in acest sens. Ministerul Sanatatii are un program semnat in iulie-august cu Italia si vom incepe cu medicii din Italia. Deocamdata nu va fi cazul ca medicii străini sa fie plătiti pentru ca vor fi misiuni umanitare, vor fi medici voluntari. O sa avem voluntari si din Anglia, probabil si din Germania pana cand personalul nostru va fi scolarizat si acolo si aici. Tot acest proces va dura undeva in jur de trei ani. Pana la sfarsitul anului estimam ca vor fi operati in jur de 20-30 de copii", a declarat managerul.
La randul sau, reprezentantul Asociatiei Inima Copiilor, Alexandru Popa, a spus ca in cursul saptamanii viitoare " sectia va fi dotata cu 10 monitoare cu statii centrale de monitorizare, deja sosind un ecograf foarte performant. "
Proiectul a costat 55.000 de euro si a fost finantat de companiile ING Asigurari de Viata, Linde Gaz si de Asociatia „Inima Copiilor”.
Sursa: PaginaMedicala.ro