Imprimare

Majoritatea romanilor doreste directionarea fondurile publice de sanatate si catre clinicile private

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Populatia oraselor mari (76%) si-a exprimat dorinta ca fondurile publice de sanatate, cat si cele dedicate programelor nationale de sanatate specifice, sa aiba o distributie mixta, atfel incat sa fie directionate atat catre unitatile de stat, cat si catre cele private, potrivit unui sondaj recent. Procentul este si mai mare in cazul celor care au beneficiat deja de servicii de sanatate privata (80%).

Doar 58% dintre locuitorii oraselor mari din Romania stiu ca o parte din serviciile clinicilor/ spitalelor private sunt finantate din fondul asigurarilor de sanatate, fiind accesibile platitorilor de contributii catre CNAS. Acelasi studiu arata faptul ca utilizatorii de servicii de sanatate private sunt semnificativ mai informati despre aceste reglementari decat utilizatorii de servicii de stat. Iar cunoscatorii acestor reglementari doresc in mai mare masura ca distributia fondurilor CNAS sa fie directionata atat catre unitatile de stat cat si catre cele private (80%).

Studiu mai releva faptul ca un procent covarsitor al populatiei si-ar dori sa existe o transparenta mai mare privind modul de alocare a fondurilor de sanatate, iar 99% din populatie doreste ca intreaga legislatie in domeniul medical sa fie previzibila si stabila, doar 1% declarand ca nu stiu sau le este indiferent acest aspect. Tot in acest context, populatia chestionata a sustinut ca pentru dezvoltarea unui sistem medical performant sunt esentiale urmatoarele premize: calitatea personalului medical (97%) legislatia stabila/ previzibila (94%), precum si suma de bani alocata din bugetul de stat pentru sanatate (94%).

Rezultatele studiului arata ca in ultimele 12 luni rata de penetrare a utilizarii serviciilor medicale private in orasele mari din tara a ajuns sa fie egala cu cea a serviciilor de stat. Unul din motivele principale care explica aceasta tendinta este satisfactia fata de serviciile de sanatate private, aceasta fiind semnificativ mai ridicata decat satisfactia fata de serviciile de sanatate de stat.

Potrivit studiului, premizele esentiale pentru dezvoltarea unui sistem medical performant sunt calitatea personalului medical, legislatie stabila si previzbila si procentul din bugetul de stat alocat pentru sanatate

Studiul GFK, realizat la cererea MedLife, a fost desfasurat in perioada 29.07 – 05.08 2013, pe un esantion de 500 de persoane, reprezentativ pentru populatia cu varsta intre 18-55 ani din orasele mari din tara cu peste 200.000 de locuitori, si ofera detalii despre utilizarea serviciilor medicale in clinicile private si cele de stat, precum si opinia populatiei in ceea ce priveste fondurile CNAS si legislatia legata de sistemul de sanatate. Eroarea maxima de esantionare este de +/- 4.4%, la un nivel de incredere de 95%.

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Majoritatea-romanilor-doreste-directionarea-fondurile-publice-de-sanatate-si-catre-clinicile-private_19160/

lauff lautf laurf