Imprimare

Crucea Rosie Romana sarbatoreste Ziua Mondiala de Prim Ajutor

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Crucea Rosie Romana va marca sambata Ziua Mondiala de Prim Ajutor, printr-o serie de activitati desfasurate la nivel national, transmite Agerpres.

"Primul ajutor, acordat corect si in timp util, poate salva vieti. Din pacate, in fata accidentelor suntem cu totii la fel de vulnerabili, dar acordarea primului ajutor poate fi invatata de fiecare dintre noi, pentru a diminua efectele accidentelor, pentru a salva vieti", a declarat presedintele Crucii Rosii Romane, Mihaela Geoana, potrivit Agerpres.

Pentru a marca Ziua Mondiala de prim ajutor, majoritatea filialelor Crucii Rosii din tara vor organiza exercitii de simulare a unor accidente sau situatii ce pot provoca victime.

Tot pe 14 septembrie, la Complexul Olimpic Roman de la Izvorani, Ilfov, va avea loc Competitia Nationala de Prim Ajutor, la care vor participa echipaje ale filialelor de Cruce Rosie din opt judete din tara, castigatoare ale etapelor zonale. In cadrul competitiei, aproximativ 50 de voluntari din judetele Arad, Brasov, Cluj, Dolj, Dambovita, Iasi, Ilfov si Tulcea vor trece printr-o proba teoretica si mai multe probe practice - cinci scenarii ale unor accidente soldate cu victime. Echipajul care se va clasa pe locul I va reprezenta Romania la Competitia Europeana de Prim Ajutor FACE 2014.

Statisticile arata ca, in prezent, la nivel mondial, se produce o fatalitate pe sosele la fiecare 30 de secunde. In Europa, studiile arata ca mai mult de 50% din totalul deceselor rezultate din accidente rutiere au loc in primele minute de la accident, chiar Inainte de sosirea serviciilor de urgenta.

Milioane de persoane sunt ranite sau ucise anual de leziuni pentru ca nu s-a acordat primul ajutor la timp sau s-a intervenit inadecvat. Luarea unor masuri adecvate imediate si aplicarea tehnicilor corespunzatoare de prim ajutor, pot reduce considerabil numarul de decese, spun reprezentantii Crucii Rosii.

Cursurile de prim ajutor desfasurate de Crucea Rosie Romana au acoperire nationala si certificare europeana. In cursul anului 2012, Crucea Rosie Romana a raspuns unui numar crescut de solicitari venite de la diverse companii, institutii si persoane fizice, asigurand cursuri de prim ajutor de baza unui numar de aproximativ 19.000 de persoane. Primul ajutor reduce vulnerabilitatile si ajuta la construirea unor comunitati mai puternice.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Crucea-Rosie-Romana-sarbatoreste-Ziua-Mondiala-de-Prim-Ajutor_19165/

lauff lautf laurf