Imprimare

'Intelegerile' dintre medici si companiile farma urmeaza sa fie reglementate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca doreste sa realizeze o norma prin care sa se transparentizeze 'intelegerile' dintre medici si companiile de medicamente, potrivit Agepres.

'La nivelul UE se discuta aceasta problema. Se pare ca din ce in ce mai mult este o ingrijorare din acest punct de vedere si se doreste a se da o reglementare la nivel european. Evident ca si noi vom merge alaturi de UE daca se va ajunge la o asemenea solutie. Ca o stire in premiera, noi avem in plan sa incercam sa reglementam anticipat in Romania ceva in sensul acesta (...) sa incercam sa ii determinam atat pe medici cat si companiile de medicamente sa faca publice aceste sponsorizari', a spus ministrul.

'(...) cred ca ar fi bine ca si reprezentantii firmelor de medicamente care se deplaseaza prin spitale sau farmacii sa fie cunoscuti, sa avem o lista a lor, sa spuna ce medicamente recomanda sa fie achizitionate din spitale si eu cred ca tot crescând transparenta lumea o sa fie mult mai atenta. Deocamdata gândim acest lucru, poate ca este normal când facem toate modificarile legislative dupa 1 ianuarie 2014', a spus Nicolaescu.

El a precizat ca acest lucru este posibil in urma unei modificari legislative care ar putea fi facuta in cursul acestui an urmând ca din 2014 sa intre in vigoare.

Presedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astarastoae, a declarat joi ca este de acord cu propunerea ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, privind transparentizarea intelegerilor dintre medici si companiile de medicamente.

Potrivit reprezentantului CMR, este necesara aceasta transparentizare pentru a inlatura suspiciunile.

'Transparentizarea creste responsabilitatea si inlatura suspiciunea. In Codul Deontologic al organizatiei, din martie, avem un articol care prevede obligativitatea de a face cunoscut public sponsorizarile pe care medicii le primesc. Transformarea intr-o norma a acestor reglementari din Codul Deontologi al Colegiului Medicilor din România este binevenita', a spus Astarastoae.

 

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/_Intelegerile_-dintre-medici-si-companiile-farma-urmeaza-sa-fie-reglementate_19162/

lauff lautf laurf