Imprimare

Medicii scolari: Avem atributii si in vindecare, nu doar in preventie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Societatea Medicilor din Colectivitatile de Copii si Tineri transmite, in replica la declaratia ministrului Sanatatii (ca reteaua de medicina scolara trebuie sa desfasoare in special activitatea de preventie, pentru care este nevoie de asistenti medicali bine pregatiti), ca medicii din reteaua scolara sunt pregatiti in specialitati ca medicina de familie, pediatrie sau medicina scolara si ca, printre atributiile acestora nu se regaseste doar preventia.

„In Romania exista o retea de medicina scolara functionala la nivel national, in mediul urban, retea in care sunt incadrati medici foarte bine pregatiti profesional, acestia fiind in proportie de 80% medici specialisti si primari de medicina generala/ medicina de familie. Multi dintre ei sunt de formatie pediatrica si/sau competenta de medicina scolara”, se arata in comunicatul Societatii.

Reprezentantii medicilor scolari anunta ca activitatea personalului medico-sanitar din cabinetele medicale din unitatile de invatamant nu se suprapune peste activitatea medicilor de familie, deoarece are actiuni specifice atat in preventie - vaccinari, depistarea precoce a bolilor, supravegherea focarelor si masuri de urgenta in cazul aparitiei de boli transmisibile in unitatile de invatamant, educatie pentru sanatate, supervizarea meniurilor din gradinite si cantine scolare si universitare, asigurarea asistentei medicale la competitiile sportive si la examenele nationale de admitere in liceu si bacalaureat - cat si in vindecare - asigurarea primului-ajutor in urgente, consultatii la cerere pentru elevii si studentii cu afectiuni acute, supravegherea celor cu boli cronice - ceea ce realizeaza o decongestionare a sistemului medical de urgente.

"Medicul si asistenta medicala din cabinetele medicale din unitatile de invatamant formeaza o echipa, cu atributii bine stabilite legislativ, iar in Romania statutul asistentului medical nu permite desfasurarea de activitati medicale independente specifice medicinei scolare, fara supravegherea medicului”, transmite Societatea in replica la declaratia ministrului ca pentru preventie in reteaua scoalara, este nevoie de asistenţi medicali bine pregatiti.

Medicii scolari mai subliniaza si faptul ca singurele cabinete care, in acest moment, asigura asistenta stomatologica gratuita copiilor si tinerilor sunt cele de medicina dentara din scoli si universitati.

Societatea Medicilor din Colectivitatile de Copii si Tineri transmit ca importanta medicului scolar in colectivitatile de copii si tineri este incontestabila, mai ales in conditiile in care acestea se confrunta cu o patologie in crestere, cu comportamente cu risc pentru starea de sanatate, iar agresivitatea si violenta in scoli nu mai sunt aspecte de neglijat.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat pe 12 septembrie ca reteaua de medicina scolara trebuie sa desfasoare in special activitatea de preventie, pentru care este nevoie de asistenti medicali bine pregatiti.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicii-scolari_-Avem-atributii-si-in-vindecare_-nu-doar-in-preventie_19171/

lauff lautf laurf