Imprimare

Studiu: Apropierea de centralele nucleare nu creste riscul de cancer in randul copiilor

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Copiii care traiesc in apropierea unor centrale nucleare nu prezinta un risc sporit de a se imbolnavi de leucemie, releva un studiu citat vineri de BBC si preluat de Agerpres.

Experti din Grupul de cercetare a cancerului la copii, de la Oxford, au analizat datele privind aproape 10.000 de copii diagnosticati pana la varsta de cinci ani cu leucemie sau forme similare de cancer, in Marea Britanie, intre 1962 si 2007.

Datele in acest sens au fost preluate din Registrul national al tumorilor in randul copiilor, unde sunt inregistrati, incepand din 1962, aproape toti copiii care se imbolnavesc de cancer. Cercetatorii au verificat si unde s-au nascut acesti copii si locul unde traiau cand au fost diagnosticati. De asemenea, datele au fost comparate cu altele privind peste 16.000 de copii suferind de alte forme de cancer.

Acest studiu a dus la concluzia ca nu exista un risc sporit de aparitie a leucemiei sau a limfomului non-Hodgkin printre copiii care traiesc in apropierea centralelor nucleare.

Incidenta leucemiei printre copii in apropierea facilitatilor nucleare din Marea Britanie constituie o preocupare din anii 80, cand intr-o emisiune de televiziune s-a vorbit despre un numar excesiv de cancere in randul tinerilor de langa Sellafield,nord-vestul Angliei, unde se afla o facilitate de reprocesare a deseurilor nucleare, a mentionat dr. John Bithell, cercetator onorific in cadrul grupului care a realizat studiul. Ulterior, au circulat informatii contradictorii, in Marea Britanie si Europa, privind existenta reala a unui numar sporit de cazuri de cancer la copii in apropierea centralelor nucleare.

Societatea britanica de cercetare a cancerului a comentat ca acest studiu vine sa sustina concluziile altor demersuri similare anterioare, dar faptul ca s-a bazat pe un numar limitat de copii si nu a avut in vedere instalatii unde au loc activitati ca procesarea de combustibil nuclear - la care se adauga si constatarea unui studiu german privind o posibila crestere a riscului - sugereaza ca mai este nevoie si de alte cercetari in acest sens.

Leucemia este al 12-lea tip de cancer cel mai comun in Marea Britanie, insa constituie o treime din totalul cancerelor diagnosticate in randul copiilor. In 2010, in Marea Britanie au fost depistate circa 500 de cazuri noi de leucemie printre copiii sub 15 ani.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Studiu_-Apropierea-de-centralele-nucleare-nu-creste-riscul-de-cancer-in-randul-copiilor_19170/

lauff lautf laurf