Imprimare

Durerea orofaciala - tema principala a Congresului National de Durere 2014

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Tema propusa de Asociatia Internationala pentru Studiul Durerii (IASP) pentru perioada octombrie 2013 - octombrie 2014 este „Anul Mondial de Lupta Impotriva Durerii Orofaciale” si va fi lansata la nivel international in data de 21 octombrie.

Subscriindu-se acestei teme, Asociatia de Algeziologie din Romania, alaturi de Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa" Iasi si Houston NPA organizeaza la Iasi, in perioada 8-10 mai 2014, cea de-a doua editie a Congresului National de Durere, sub egida Zilelor Medicamentului editia XXIII.

In fiecare an, Asociatia Internationala pentru Studiul Durerii (IASP) aduce in atentia publicului si a specialistilor unul dintre aspectele legate de durerea cronica si implicatiile acesteia la nivel global.

Durerea, in special durerea cronica, este o problema grava care afecteaza calitatea vietii a milioane de oameni din intreaga lume. Atat publicul cat si cadrele medicale tind sa priveasca durerea ca pe un aspect „normal” in cadrul unor afectiuni sau datorat varstei inaintate a pacientilor. Prin urmare, controlul eficient al durerii a fost relativ neglijat in ciuda faptului ca la ora actuala sunt disponibile numeroase modalitati terapeutice.

Expertii din domeniul algeziologiei - membri sau colaboratori ai Asciatiei de Algeziologie din Romania - s-au situat in mod constant in fruntea initiativelor si a programelor care atrag atentia comunitatii medicale si autoritatilor asupra necesitatii definitivarii unor reglementari specifice in domeniul tratamentului durerii cronice in Romania.

Ca de fiecare data, in cadrul manifestarilor stiintifice ocazionate de Zilele Medicamentului si, incepind cu anul trecut, la Congresul National de Durere, specialisti din intreaga tara se vor reuni la Iasi pentru a dezbate aspecte legate de cercetarea in domeniul durerii orofaciale, noutati terapeutice, dar si elaborarea unor programe in colaborare cu autoritatile din sanatate, care sa asigure pregatire tuturor medicilor in tratamentul durerii si dezvoltarea unor strategii pentru facilitarea accesului la tratament pentru toti pacientii cu durere acuta sau cronica.

Recent, un colectiv de specialisti condus de asist. univ.dr. Magdalena Leon a castigat un grant educational IASP - INnovative Education project for CAncer Pain management in the second largest Oncology hospital in Romania (INECAPOR), in cadrul caruia se va elabora un ghid cu principii de tratament in tratamentul durerii in cancer, se va lansa o aplicatie pentru telefoanele mobile, iar toti medicii interesati pot participa la cursuri de terapie a durerii in cadrul Institutului Regional de Oncologie din Iasi.

Congresul National de Durere 2014 va fi coordonat stiintific de catre prof. emerit dr. Ostin C. Mungiu, presedintele Asociatiei de Algeziologie din Romania, cunoscut pentru introducerea studiului durerii in universitati, inventarea termenului „algeziologie”, introducerea Noii Legi a Opioidelor si pentru utilizarea medicamentelor pe baza de opiu in tratarea durerilor cronice.

Congresul National de Durere este un eveniment national interdisciplinar, creditat EMC si EFC, la care sunt asteptati peste 200 de medici interesati de studiul si managementul durerii.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Durerea-orofaciala---tema-principala-a-Congresului-National-de-Durere-2014_19177/

lauff lautf laurf