Imprimare

Romania se indreapta catre recordul de 100 de transplanturi hepatice in anul 2013

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Prin efectuarea celui de-al 93-lea transplant hepatic in aceasta seara (n.r. miercuri, 18 septembrie 2013), Romania se indreapta catre atingerea recordului de 100 de transplanturi hepatice intr-un an, potrivit prof. dr. Irinel Popescu, seful Clinicii de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic din Institutul Clinic Fundeni.

Numarul optim de transplanturi necesare a fi efectuate intr-un an ar fi de circa 350, conform prof. Irinel Popescu. Chirurgul a mai spus ca, intamplator, numarul celor de pe lista de asteptare este  tot 350. Valoarea unei interventii se ridica la aproximatv 80.000.euro.

Irinel Popescu a mai precizat ca Ministerul Sanatatii a asigurat finantarea tuturor operatiunilor de transplant.

"Este cea mai buna statistica din anii precedenti si cea mai buna statistica din istoria transplantului hepatic din Romania. Romania are nevoie de mai multi donatori, pe lista de asteptare aflandu-se aproximativ 350 de persoane. Ar trebui intarit rolul personalului medical din spitale implicat in procesul de donare, iar aceste posturi trebuie finantate", a mai pus miercuri prof. dr. Irinel Popescu, presedintele Congresului Mondial al Asociatiei Internationale a Chirurgilor, Gastroenterologilor si Oncologilor (IASGO).

La IASGO 2013, editia cu numarul 17, care se desfasoara la Bucuresti in perioada 18-21 septembrie, participa specialisti din peste 90 de tari.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Romania-se-indreapta-catre-recordul-de-100-de-transplanturi-hepatice-in-anul-2013_19186/

lauff lautf laurf